Nou: Whisky Black Ram

Până în 2023 am evitat să scriu pe acest blog despre alte băuturi decât vinul sau derivatele lui.

Dar, viziunea mi s-a schimbat după ce am participat, în premieră, în Italia, ca degustator la Spirits Selection by CMB. Am descoperit o lume foarte variată de băuturi, cu specific național, cu încărcături culturale, cu diversitate de tehnologii și origini la baza produsului. Și, ca de obicei, descoperirea a venit la pachet cu altă constatare: că, personal, dar și în ansamblu pe țară, ne cam lipsește cultura servirii unor băuturi.

Capacul a fost pus de colegul Christian din Germania — om cu ștate vechi în whisky — care-mi propusese un blind tasting de 5 whisky. Zic, nu-mi prea place această băutură și nu o cunosc. S-a enervat Christian, a zis că pierde un timp cu mine, dar nu se lasă până nu mă învață ceva. Despre diferite tipuri de fumuri în whisky, despre maturări, despre blenduri, despre post-gust, etc-etc. Îi sunt recunoscător pe viață pentru acea lecție extraordinară, predată în stil riguros nemțesc.

blank

Așadar, spargem gheața pe blog cu un whisky din Uniunea Europeană, mai exact, din Bulgaria. De altfel, statisticile arată o creștere a importului, dar și a consumului a acestei băuturi în Moldova, pe parcursul anului trecut.

Black Ram este prezent pe rafturile din marele retail cu 2 poziții. Sper să fiu clar înțeles: nu-i cel mai scump sau cel mai ieftin whisky din țară, dar mi s-a părut corect poziționat după raportul preț-calitate (300 – 350 mdl/sticla). Btw, este cel mai vândut whisky în magazinele duty free în Balcani și Europa de Sud Est.

blank

Black Ram este un brand care îmbină tradiția scoțiană cu natura bulgară. Povestea sa începe în 1999, când maeștrii pasionați au făcut primele selecții de distilat de malț de la producători din Scoția. Aceste selecții au fost aduse în Bulgaria și maturate în butoaie de stejar din distileria situată la poalele Munților Rodopi. Datorită condițiilor climatice unice ale Bulgariei, cu veri fierbinți și ierni reci, whisky-ul a obținut un caracter distinctiv acompaniat de arome plăcute și textură rafinată.

Fumul va fi prezent în majoritatea whisky-ului — îmi spunea Christian — dar intensitatea și calitatea lui vorbește și despre calitatea produsului. E aromă de lemn ars, de casa în care a fost incendiu, cărbune sau cauciuc? Vă închipuiți, nu-i chiar așa simplu cu fumul și toate acestea sunt nuanțe diferite aromatic!

blank

Black Ram Premium Blended a fost maturat 3 ani în butoi de stejar. Debutează în pahar cu arome de cacao, caramel, vanilie și boabe de cafea ușor prăjite. Este plăcut de băut, are o textură delicată și un final catifelat, cu puțin fum rezidual.

Temperatura de servire contează, la fel de mult, ca și în cazul vinului. În general, se recomandă „temperatura camerei”, acea de Castel – de 16-18 grade Celsius, dar opiniile variază când vine vorba de gheață în pahar. Cineva va recomanda gheață în climele aride, în timp ce altcineva va spune că asta e o crimă și apa topită va dilua băutura și-i va schimba textura gustului.

Din modestele mele experimente, am dedus că whisky va avea arome mai fructate când e bine răcit (12-14 grade), va dezvolta buchet mai bogat până la 18-20 grade, dar va deveni volatil când e încălzit excesiv. Inclusiv, în palme.

blank

Și forma paharului, evident, contează. În general, este recomandat paharul conic de cristal, dar printre experți am observat o predilecție spre paharul pentru distilate.

Eu mă joc de obicei cu ambele (de la Zwiesel amândouă).

blank

Black Ram Bourbon Finish s-a developat mai bine anume în acest fel de pahar. Cu nuanțe ușor citrice, dar și cu arome de vanilie și caramel.

Culoarea este intensă, lemnoasă.

blank

Și în cele din urmă, probabil, cel mai important aspect — la aprecierea unui whisky contează, probabil, cel mai mult MODERAȚIA! Nu uitați, este o băutură de 40% volum alcoolice.

blank

PS: aș vrea să știu ce aspecte am putea să tratăm pe acest blog despre alte distilate decât cele din vin? Ce sugestii, sfaturi, experiențe aveți? Unde se merită de degustat, există oare degustări de whisky în Moldova? Aș fi bucuros să ne împărtășim cu experiențe pozitive.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.