Cum decurge campania de recoltare?

Recolta de struguri înregistrată în Republica Moldova anul acesta variază de la 4 la 16 tone la hectar. Oficiul Național al Viei și Vinului anunță că productivitatea soiurilor tehnice roșii este în creștere cu 15%, în timp ce în cazul soiurilor albe, recolta rămâne la nivelul anului trecut.

Despre campania de recoltare 2018, am discutat la Radio Chișinău, cu vinificatorul și viticultorul Dan Prisăcaru, proprietarul cramei MinisTerrios. Puteți urmări emisiune mai jos:

Vă amintesc că RadioVinoteca este difuzată în fiecare sâmbătă, începând cu ora 19.00, și în reluare în fiecare miercuri, după știrile de la ora 20.00. Ea poate fi accesată și pe site-ul www.radiochisinau.md, precum și pe blogul FineWine.

În cadrul emisiunii, avem și o rubrică de știri din domeniu. Iată câteva dintre ele:

***

Reprezentanți din peste 60 de state au participat la Conferința Mondială privind Turismul Vitivinicol, care s-a desfășurat pe 6 și 7 septembrie în Republica Moldova. Oaspeții au vizitat mai multe crame din țara noastră și au participat la un Vernisaj al Vinului, ținut la Muzeul Național de Istorie. Evenimentul este reflectat de peste 30 de jurnaliști și bloggeri din străinătate.

* * *

Vinurile cu Indicație Geografică Protejată din Moldova vor fi prezentate la Reuniunea Națională a Teatrelor. Evenimentul se va desfășura în perioada 20-30 septembrie la Chișinău. Timp de zece zile, pe scena Teatrului Mihai Eminescu vor fi jucate spectacole ale unor trupe renumite din România și Republica Moldova. Iar în fiecare seară, după reprezentări, experții Oficiului Național al Viei și Vinului vor organiza master classuri pentru artiștii de pe ambele maluri ale Prutului, cu vinuri certificate geografic.

***

A deschis un beci la… fundul mării! Un vinificator din Slovenia a demarat un proiect inedit care presupune maturarea sticlelor de vin spumant în apele Mării Adriatice. El a plasat un container de lut cu 600 de sticle de spumant, la 30 de metri adâncime. Vinificatorul crede că sub apă – la o temperatură medie de 12 grade Celsius și o presiune constantă – sunt condiții ideale pentru păstrarea vinului. În cazul unui succes, el speră să vândă șampania cu 100 de dolari pe sticlă.

* * *

Comitetul Național Champagne a anunțat că 2018 va fi un an excepțional pentru faimoasele vinuri spumante din Franța. Recolta a început la sfârșitul lunii august, iar specialiștii vorbesc despre o calitate deosebită a strugurilor. Iarna a fost blândă, iar primăvara și vara au furnizat temperaturi peste media ultimilor 10 ani.

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.