Orez cu sparanghel moldovenesc și Chardonnay 2015 Vinaria din Vale

Una din regulile de bază ale bucătăriei spune că trebuie să gătești din ingrediente de sezon. Mai nou, e în plină derulare sezonul sparanghelului 100% moldovenesc. Se prepară în 1001 de feluri, noi vom face, în premieră, o rețetă deosebită: Orez Carnaroli cu sparanghel, asociat cu Chardonnay 2015 de la Vinăria din Vale.

Mergem după cumpărături, tradițional la Fourchette Gourmet.

blank

Mai avem nevoie de bulion de legume, care se poate de pregătit în condiții de casă, dar așa cum suntem leneși grăbiți, luăm unul prefabricat. Il Mio Brodo di verdure 100% ingredienti naturali – clar ca „bună ziua” că-i bun.

blank

La moldoveni orezul îi orez și gata, dar lumea a inventat orezul în șapte sute și ceva-i de feluri: arborio, vialone, bastmati, rissoto, etc-etc. Nouă ne treb’ Carnaroli.

blank

blank

Carevasăzică, înainte de a porni la drum, avem nevoie de:

  • 500 gr sparanghel.
  • 200-300 gr de orez Carnaroli.
  • 1l de bulion de legume.
  • o cepuță de mărimea unui ou de găină.
  • 50g de unt.
  • ulei de măsline.
  • piper verde și ceva parmigiano răzuit.

blank

Mai întâi spălăm sparanghelul și îl curățim la rădăcină: apucăm coada cam de-un centimetru și se rupe el singur taman unde trebuie. Cam așa:

blank

O altă regulă pe care am învățat-o de la „master chef-ul” acestui blog: pregătește din timp toate ingredientele de care ai nevoie, să nu umbli fript pe urmă la plită!

blank

Dacă sunteți atenți la detalii, ați observat că sparanghelul l-am tăiat în roticele cam de 1-un cm, iar creasta am lăsat-o întreagă. În tigaie sau cratiță, merge mai întâi tulpina. În ulei de măsline, prăjim cam 3-4 minute tulpina (ea e mai groasă și se prepară mai greu), după care adăugam aici pentru încă 2-3 minute creasta de sparanghel (care se gătește mai repede și astfel nu o ardem).

blank

După această procedură, scoatem sparanghelul din oală și punem orezul la gătit. Adăugăm ulei dacă trebuie, să nu se ardă bre!

blank

Când se încinge treaba bine, slobozim 50-100 ml de vin alb, anume din acela cu care vom combina mâncarea (Chardonnay 2015, Vinaria din Vale, în cazul nostru). După ce se evaporează vinul, adăugam ușurel câte un polonic de bulion și mestecăm tot timpul, să nu ardă.

blank

Cam după 10 minute, adăugăm și sparanghelul și din nou – câte un pic de bulion și tot mai amestecăm. Încă vreo 10 minute. În total, ar trebui de gătit orezul 18-20 minute, dar aici depinde de plita fiecăruia și de focul din inimă.

blank

La sfârșit: adăugăm un pic de piper verde, parmigiano deasupra și, desigur – alături – un vin bun în pahar! Poftă bună!

blank

PS: Chardonnay-ul a făcut o pereche desăvârșită cu această mâncare. Vorbim de un vin foarte corect, cu două medalii peste hotare și cu un preț foarte adecvat. Am scris aici mai multe despre acest vin.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.