Reţeta de joi: Sauvignon Blanc cu dorada la cuptor

Stimaţi cititori şi băutori  de vinuri bune! Redacţia blogului FineWine anunţă de astăzi lansarea unei noi rubrici, dedicată asocierii corecte dintre vinuri şi mâncare. Adică, e tot despre fine wine, dar mai adăugăm oleacă de-ale gurii. Până una-alta, partenerul rubricii este Fourchette Gourmet, care este deocamdată cel mai bun la îmbinarea pe raft dintre vinuri şi alt fel de bunătăţuri.

Ideea e simplă: găsim un vin bun, îl asociem cu o mâncare încă şi mai bună,  povestim lumii despre asta. Savurăm şi apoi repetăm! Rubrica este deschisă tuturor gurmanzilor: dacă aveţi ideii fantastice de wine pairing – welcome cu guest post pe blog. Hai, cu Doamne ajută, înainte la plăcinte! Mai bine zis: înainte la Sauvignon Blanc cu dorada la cuptor.

7

Am ales Sauvignon Blanc pentru că este un vin extrem de potrivit pentru aceste zile de primăvară: uşor, proaspăt, revigorant. Iar Sauvignon Blanc 2014 de la Fautor este, în opinia mea, un etalon în această gamă. Vinul se remarcă printr-o culoare galben-verzuie, arome fine de frunză de coacază neagră, roşii verzi (adică patlagejele necoapte) și careva note citrice. Anume acest vin a fost selectat de renumitul critic Robert Joseph, într-un top-10 al vinurilor bune din Moldova. Ce-i drept, spre deosebire de mine, expertul spune că acest SB merge şi singur, fără asociere. Iar dacă merge singur, atunci în pereche cu un peşte, acest vin nu merge, da merge de rupe! Dar atent, ştiţi bancul: lumea zice că vinul alb trebuie de băut cu peşte, dar eu cu peştii nu prea beau 😉

11

Fautor are la activ 2 medalii pentru Sauvignon Blanc 2014 – una acasă (Chişinău Wine & Spirits Competition) şi alta la Decanter 2015.

6

Vinul alb trebuie servit neapărat rece, iar dacă nu reuşiţi să-l răciţi, cumpăraţi-l din magazinele care au frigider special pentru vinuri.

10

Dacă în cazul vinului e simplu – intrat în magazin şi cumpărat – la mâncare trebuie un pic de efort. Dar am ales o reţetă care să nu fie complicată deloc: dorada cu roşii cherry la cuptor. Un hint: anume joi e ziua în care se aduce peşte proaspăt la Chişinău, iar tot ce-i proaspăt – e mai bun.

8

Ştiu că există aşa frică: de curăţat peştele. Pesemne că şi-au dat seama de asta şi cei de la Gourmet, care au şi antidotul.

IMG_6234

Dorada la cuptor e simplu cât ai spune do-re-mi. Ne trebuie: 2 dorade proaspete, jumate kg de roșii cherry, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, o legătură de pătrunjel, 100 ml de vin alb, 40 ml de ulei de măsline şi sare. Cât am degustat primul pahar de Sauvignon, pregătim marinada pentru peşte: tocăm mărunt pătrunjelul, ceapa se taie în inele, se toacă şi usturoiul. Într-un castron mare se amestecă ceapa, usturoiul, patrunjelul, vinul, uleiul de măsline și sarea.

1

După care: se fac trei incizii pe fiecare parte a peștelui şi se aşterne frumos marinada de-asupra.

2

Aşteptăm 30 de minute ca peştele să se marineze. Între timp, mai turnăm un pahar de Sauvignon Blanc şi încingem cuptorul la 200 de grade.

3

De aici o rămas puţin: dăm tava la cuptor pentru 15 minute, apoi scoatem peştele, aşezăm roşiile alături, înapoi la cuptor pentru încă 10-15 minute. Poftă bună!

5

Disclaimer: Acest blog exprimă opiniile autorului în legătură cu unele produse comerciale. Autorul nu este degustator autorizat, nu lucrează în domeniu şi nu comercializează produsele descrise.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.