Saperavi 2018 Gitana Winery: Magnum VS standard

Ce poate fi mai bun la capitolul roșu decât Saperavi 2018 de la Gitana Winery?! Același Saperavi 2018 păstrat în sticlă Magnum (de 1.5 litri, adică volumul a două sticle standard).

blank

Apăruse recent o întrebare pe grupul de Facebook Vinul Meu, dacă volumul sticlei influențează cumva conținutul. Teoria spune că la volumele mai mari, microoxigenarea prin dop este mai lentă, iar vinul maturează mai bine. Teoria-i bună, dar la vinuri trebuie practică!

blank

Am deschis același vin, de la același producător, aceeași roadă, vinificat la fel, turnat pe aceeași dată: 04.02.20. Este un termen relativ scurt de maturare la sticlă, jumătate de an, dar vinul deja prezintă ușoare diferențe. Cu plusuri vizibile înspre Magnum.

La culoare, dificil de depistat diferențe. Nu se vede în poză, dar paharul din Magnum (cel din dreapta) prezintă totuși o sclipire mai intensă.

blank

Cea mai notabilă diferență este însă în arome. Dacă în sticla standard, aromele de fruct tind spre supra-copt, în Magnum este un plus de prospețime. Fructul e mai zemos. Iar, în gust, se resimte o structură ușor mai complexă în Magnum. Cred că și la nivel psihologic, vinul din Magnum este ajutat de „măreția” sticlei.

Îmi închipui că experimentul va fi și mai spectaculos peste 2-3 sau chiar 5 ani de la păstrare în sticlă.

blank

În altă ordine de idei, Saperavi este un soi cu mare potențial în Republica Moldova; în ultimul timp, aproape tot ce are Saperavi în cupaj, se întoarce acasă cu medalii. Saperavi e în blendul Negru de Purcari, în Metafora lui Gogu, în Dac Rezerv sau Bad Boys – toate vinuri cu greutate.

Exemplarul de la Gitana e cules de pe o plantație de 5 hectare din regiunea viti-vinicolă Valul lui Traian, de pe vii cu o vechime de 15 ani (o vârstă perfectă pentru potențialul soiului), cu o încărcătură de 7 tone la hectar, de pe soluri cernoziomice cu textură calcaroasă. E deosebit și prin faptul că este macerat, iar apoi maturat în amfore de argilă, timp de 1 an.

Vinul este de clasă, cu o culoare intensă (spre deosebire de majoritatea soiurilor roșii, pulpa la bobițele de Saperavi este rubinie, nu albă/verde). Posedă un buchet foarte plăcut de fructe roșii și un mix bogat de condimente (și piper alb, și negru, și ienibahar). Corp plin, susținut de tanin și alcool de tocmai 14.5%). Nota 10 pentru etichetă: simplă, dar extrem de frumoasă și care redă întocmai caracterul vinului.

Costă 242 de lei (sticla standard) și 632 de lei Magnum, în magazinul de firmă Gitana. În Magnum au fost turnate doar circa 500 de sticle.

blank

Le spun întotdeauna clienților de la wine bar, când aveț ocazia, optați pentru Magnum, deoarece:

  • vinul maturează mai bine
  • producătorii toarnă în Magnum, de obicei, cele mai bune vinuri
  • e perfect pentru găști de 4-5 persoane (de obicei, raportul preț-volum e mai bun)
  • are potențial de păstrare mai mare.

Consumați vin de calitate, în cantități moderate!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.