Spaghetti cu somon afumat & Chardonnay barrique de la Novak

Îmi oferea un mohican al jurnalismului moldovenesc un exemplu de factologie: „urc eu, în opinia mea, în microbuzul 174; mergem-mergem, tot mai mergem și… văd la un momend dat, că opinia mea nu coincide cu a șoferului și a pasagerilor. Așadar, greșisem numărului rutei, deși eram convis că am dreptate. De asta, în scrierea știrilor, e important să operăm cu date factologice, nu cu opinii proprii”, spunea omul.

Mi-am amintit de această istorie după ce am gătit aseară, în opinia mea, spaghetti cu somon afumat. Și abia astăzi, când m-am apucat de scris, îmi dau seama că somonul era de fapt păstrăv. În cele din urmă, experiența gustativă a fost de excepție, așa că, zic, n-are ce să sufere spagheata și Chardonnay-ul din cauza unui zăpăcit ca mine. Vă prezint, așadar, vedeta rețetei de joi pe FineWine: Spaghetti cu păstrăv afumat & Chardonnay barrique, de la tânăra vinărie Novak.

Avem nevoie de câteva ingrediente: păstrăv sărat afumat (sau mai bine somon!), un pumn de mazăre congelată, o cepuță, 100 ml de frișcă de 10-15% și spaghetti. Cum zicea proful de fizică cuantică: „simplu ca bună ziua!”

blank

Nu știu cum faceți voi, dar eu pregătesc din timp tot ce trebuie, ca atunci când începe sfârâitul în tigaie să nu îmblu ca friptu’.

blank

În puțin uleiuș de măsline topim ceapa tăiată cât mai mărunțel…

blank

După care, punem peștele (bukval pe 1 minut) și apoi mazărea. Eu sper că voi ați înțeles că între timp spaghettele trebuie să fie în clocot, da?!

blank

După ce se dezgheață mazărea, slobozim deasupra cele 75-100 ml de frișcă. Și, iarăși, nu lăsăm pe mult timp să se prăjească, doar 1-2 minute, așa ca să se împreuneze aromele, dar în același timp să nu fugă de la noi ca tinerii însurăței de la socri.

blank

Când toată această veselie e gata, turnăm spaghettele de-asupra și le mai lăsăm maxim 1 minut la foc. Partea cea mai complicată e la urmă: ca la carbonara, trebuie să zbatem bine un ou, să-l turnăm peste spaghetti și să amestecăm energic (să nu se brânzească), stingem plita și punem capacul de-asupra. Poftă bună!

blank

La această mâncare am ales un vin alb, onctuos: Chardonnay barrique 2016 de la Novak — o tânără vinărie din regiunea găgăuză. Este o afacere de familie, cunoscută până nu demult pentru creșterea viței de vie și exportului în vrac. Mai recent, fiul Andrei Novac a pășit ferm cu dreptul în zona vinurilor îmbuteliate, iar exemplarul nostru este unul de excepție. O culoare aurie subtilă, arome de mere și citrice, integrate cu nuanțe de vanilie. Vinul a fost ținut 3 luni în butoi de stejar moldovenesc.

blank

Ce să vă zic eu?! Vinul acesta dansează în pereche cu mâncarea noastră mai bine decât cuvintele în cântecul „Vals” a lui Smiley.

„Dansând cu ea, numai cu ea, mi-am auzit inima cum cânta.
Când mă privea, lumea era doar o orchestră ce ne-acompania.”

O cină din asta pentru doi oameni și jumătate a costat nici mai mult nici mai puțin: 209 lei 22 bani.

blank

Toate ingredientele se găsesc la Fourchette Gourmet (parterul CC Grand Hall) și tot aici, spre surprinderea mea, am găsit Chardonnay Novak la un preț criminal de mic pentru calitatea sa.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.