Vinul și Coronavirusul

NU există în acest moment vreun studiu publicat care să trateze relația dintre vin și Covid-19. Experții tind să creadă că virusul mai degrabă nu trăiește în vin, fiind vorba de o anumită concentrație alcoolică, dar se poate transmite, ca și în cazul tuturor produselor și suprafețelor pe care le atingem, pe ambalaj (Slavă Domnului că stocul nostru de vin este izolat și n-are acces public!).

Vreau să împart cu prietenii mei câteva sfaturi personale — atenție — fără vreo pretenție de expert sau informație oficială. Pur și simplu, așa fac și cred că e normal, dar s-ar putea și să n-am dreptate. 50% la 50%, ca și cu virusul, fie îl ai, fie – nu 🙂

1. Consumul de alcool nu te salvează de virus! Băuturile, mai ales cele spirtoase, consumate în exces, dăunează sănătății. Ministerul avertizează demult!

2. Vinul întărește imunitatea. Există mai multe studii, care arată că un consum moderat de vin mai degrabă este benefic, decât dăunător sănătății. Dar, există un milion de „dar”-uri. Depinde de dietă, de starea generală a sănătății, de calitatea băuturii, etc-etc. Moderația este cuvântul cheie. Vă recomand să serviți doar vinuri de calitate, în cantități moderate!

blank

3. Vinul întărește otimismul. Trecem printr-o pandemie, dar și prin crize sociale. Un pahar de vin mai reduce din stres. Însă: mo-de-ra-ție!

4. Încă o dată despre moderație! Nu beți de dimineața, ziua și seara. Un pahar de vin la prânz și unul seara – e suficient! Bine, hai 2 pahare la cină 🙂

5. Comandați on-line. Mulți s-au repliat acum și fac livrare la domiciliu. Ne-am repliat și noi. Pauză publicitară: la fiecare cutie de Purcari, oferim cadou un tirbușon profesionist, de la Pultex. Vinurile și prețurile le vedeți aici: https://purcari.wine/ro/collections/vinuri/; comanda la nr de tel +373 60 66 1827. Oferta este limitată, primul venit-primul servit.

blank

6. Degustați diferit! E o bună ocazie să vă creșteți talentul de degustator. Nu beți unul și același vin în calități industriale, asta e beție. E măiestrie, însă, dacă deschideți azi un Sauvignon Blanc, mâine Chardonnay, poimâine – Merlot și tot așa. O să vedeți că după câteva zile, veți face diferența. Discutați vinurile. Memorizați arome, încercați cum se schimbă gustul cu diferite bucate. În 2 săptămâni aveți șansa să vă creșteți cultura eno-gastronomică!

7. Experții recomandă o pauză de cel puțin o zi! Dumnezeu a creat duminica pentru odihnă, inclusiv de la vin. Nu e neaparăt duminica (la mine e lunea de obicei, deși acum, cu statul acasă, s-a cam încurcat duminica cu lunea). Aici, iarăși e genială ideea cu o cutie din 6 sticle: luni studiem Sauvignon, marți Chardonnay, miercuri – Merlot, și tot așa. Dacă sunteți în 2, o sticlă pe zi ar fi proporția ok.

8. Susțineți producătorul autohton! Criza aceasta va afecta foarte tare industria vinului. Deja ne afectează! Haideți să ne susținem reciproc! O bere de import VS o sticlă de vin produsă acasă e decizia politică pe care trebuie s-o ia fiecare din noi acum. Vinul înseamnă foarte mult în economia Moldovei. Haideți să ne susținem viticultorii și vinificatorii nu doar cu o petiție pe Facebook, dar cu o sticlă de vin cumpărată!

9. Împărtășiți experiența! Vinul provoacă comunicare, dar haideți să ne limităm on-line. O poză pe Facebook, un comentariu pe messenger prietenului despre vinul care ți-a plăcut. Discutați vinul, asta e cheia spre auto-educarea eno-gastronomică.

10. Vom trece împreună! Deși, auto-izolați în această perioadă. Vinul ne-a fost alături în ultimii 7 mii de ani. Și la bine, și la greu. Acum e poate mai greu, dar VIN vremuri mai bune!

Like & share, please!

You may also like...

1 Response

  1. blank SURDU spune:

    Nu merge site-ul pentru Franța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *