Vinuri cu IGP: Valul lui Traian

Peste 50 de vinuri cu Indicația Geografică Protejată „Valul lui Traian” au fost prezentate aseară la un salon de vinuri în Chișinău, organizat de Asociația “Valul lui Traian”, Sommelier Guild of Moldova, în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului.

blank

Evenimentul s-a desfășurat la restaurantul Hugo de pe strada pietonală și a avut printre invitați jurnaliști, somelieri, reprezentanți Horeca și oficiali.

blank

Tocmai revenit de la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că lumea modernă a vinului „este despre IGP, iar Moldova trebuie să se focuseze anume pe vinuri de terroir, pe vinuri care sunt reprezentative locului și se deosebesc”. Directorul ONVV, Ștefan Iamandi, a spus la rândul său că, anul trecut, s-au împlinit 10 ani de la crearea Indicațiilor Geografice Protejate, iar comunicarea vinurilor cu IGP ar trebui să fie mai dinamică.

blank
blank

Fautor a prezentat 9 din totalul de 30 de vinuri cu IGP “Valul lui Traian”, fiind unul din liderii în vinificația Moldovei la numărul de vinuri produse cu IGP.

blank
blank

Și Vinăria din Vale, una dintre cele mai mari companii vinicole din Republica Moldova, a prezentat vinurile sale cu IGP, îndeosebi, Feteasca Alba & Neagră, ambele de top.

blank

Printre participanți, s-au mai numărat Domeniile Cuza, Cricova, Chateau Vartely, Gitana, Kara Gani, dar și alte vinării mari și mici din IGP “Valul lui Traian”.

blank
blank
blank
blank

“Valul lui Traian” se întinde pe o suprafață de circa 43 200 ha de viță-de-vie, după acest criteriu fiind cea mai importantă regiune vitivinicolă din Republica Moldova. 

blank

Regiunea vitivinicolă cuprinde 3 subregiuni cu particularități pedoclimatice specifice: Câmpia Bugeacului, Codrii Tigheciului și Terasele Prutului, care se încadrează în zona naturală Est-Europeană și Mediteraneene a silvostepei cu stejar pufos și stepa xerofită cu păiuș-negară, bărboasă și pelin-austriac. Regiunea include 7 raioane administrative: Leova, Cantemir, Cahul, Comrat, Ceadâr-Lunga, Taraclia și Vulcănești.

blank

Regiunea geografică se caracterizează prin solurile sale bine aerate, ușoare, cu productivitatea limitată.  Altitudinea variază de la 5 – 311 m. deasupra nivelului mării, sunt 310-320 zile însorite pe an, iar cantitatea de precipitații medie anuală este de 450 – 550 mm. În prezent, asociația „Valul lui Traian” are 60 membri, inclusiv 28 vinării și 32 producători de struguri.

blank

You may also like...

1 Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *