Despre somelierie… europeană
Mă tot felicită lumea, mai în glumă, mai în serios, cu titlul de „sommelier european”, obținut după cursurile din aprilie 2017, la Chișinău. Și, ca să nu mai fiu luat în căruță (pe bună dreptate), zic: să clarificăm anumite aspecte în acest sens.
1. Nu am fost niciodată sommelier, nu lucrez și nu cred că voi lucra vreodată în această calitate. Sunt un amator de vinuri, îmi place să le degust, dar și să scriu despre aste pe www.finewine.md. Atât. Nu am studii de specialitate, nu sunt expert în producția vinurilor și nici nu mă auto-calific drept sommelier. Ceea ce am absolvit nu este decât un curs de 7 module, organizat de Școala de Sommelier din Moldova, în parteneriat cu Asociația Sommelierilor Europeni și Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
2. Am așteptat, poate, un pic altceva de la aceste cursuri, dar cu toate reticențele mele (obiective și subiective), o să remarc: am învățat, fără dubii, ceva nou. Și aici, le doresc succes în continuare ONVV, Proiectului de Competitivitate și, personal, domnului Nicolae Luca (directorul Școlii de Sommelier)! Nu se discuta în urmă cu câțiva ani despre sommelierie în Moldova, iar faptul că evoluează lucrurile în acest domeniu se datorează oamenilor care reprezintă aceste instituții. Sper să o facă bine în continuare!
3. Nu știu ce înseamnă a fi „sommelier european”, dar știu că a fi „sommelier în Europa” e un lucru tare mare. Rezervați-vă ceva timp și priviți, măcar pe sărite, concursul pentru titlul de sommelierul anului în Europa. Oamenii aceștia sunt enciclopedii: în materie de istorie, cultură, geografie, analiză organoleptică, ținută, etc-etc. Trebuie să poți ghici, în orb, din ce țară e vinul, din ce regiune, din ce soi, din ce an, de la ce producător – cu o exactitate de 100%. Eu așa nu pot. Dar, ași vrea cândva să pot.
Apropo, printre finaliști este o reprezentantă din România, Iulia Scavo, rezultat care merită apreciat!
4. Avem sommelieri buni în Republica Moldova, avem vreo câțiva despre care – acasă nu se știe – dar care în Europa (sau în Est) sunt recunoscuți și apreciați. Mă voi strădui să-i descoperim împreună prin intermediul acestui blog.
Serviți vinuri bune!