Vinurile Licorna la Chișinău

Totul s-a întâmplat cam în felul următor: 

— Andrei, ce zici să organizăm o degustare cu vinurile din România la Chișinău? 

— Zic că-i interesant, hai să fixăm o dată!
Propunerea a venit de la ambasadorul „Winelovers” pentru România, Răzvan Stoenescu, autorul blogului vin2.ro. Zis și făcut: în una din serile frumoase de început de decembrie, enologul cramei Licorna Winehouse, Gabi Lăcureanu, a poposit alături de Răzvan Stoenescu la vinoteca Carpe Diem din Chișinău, gazda evenimentului. Tot acolo, sumbsemnatul și vreo 15 amatori de vinuri bune: oameni de afaceri, studenți de la Școala de Sommelier, reprezentanți ai sectorului de vinuri, etc.
blank

Am degustat mai mult decât se anunța: 8 poziții din gama Serafim și Bon Viveur, inclusiv o Tămâioasă Românească dulce.

blank

Licorna Winehouse este o cramă de talie medie, cu podgorii în Dealu Mare, localitatea Gura Vadului, la 7 km de orașul Mizil, pe traseul dintre Ploiești și Buzău. Din complexul, amplasat într-un peisaj de poveste, fac parte un conac, construit între 1907 -1909, dar și un centru de vinificație modern, deschis în 2013, în urma unei investiții a omului de afaceri român Virgil Harabagiu.

blank

Enologul de la Licorna, Gabriel Lăcureanu, ne-a povestit că filosofia sa este de a produce vinuri particulare, care să reprezinte un bun echilibru între arome și gust. Compania nu se grăbește, de exemplu, să scoată vinurile albe pe piață, pentru că „un soi își exprimă caracteristica abia la un an după vinificare”. Am degustat Sauvignon Blanc 2016 și Feteasca Albă 2016 și am fost de acord cu domnul Lăcureanu — vinuri care nu sar într-o parte sau alta, care au arome tipice (fără explozii de tip Noua Zeelandă) și care sunt perfect echilibrate.

blank

Vedeta serii a fost Bon Viveur 2014 — primul vin roșu românesc care a luat 95 de puncte, medalie de aur, la Decanter. „A fost o medalie care mi-a confirmat mie, consumatorilor, dar și patronilor mei, că am ales o strategie corectă: să facem vinuri cu personalitate”, a spus Gabriel Lăcureanu.

Aurul de la Decanter are nevoie, la propriu, de decanter. Sommelierul Mihai Bradu la mânuit frumos în decanterul Eva de la Riedel, pe care mulți îl poreclesc Cobra.

blank

Vă recomand din tot sufletul să încercați măcar odată Bon Viveur  — un asamblaj fin de Cabernet Sauvignon 70% și Merlot 30%, roada anului 2014, maturat în butoi și îmbuteliat în 2016. Vinul are o culoare rubinie intensă, cu nuanțe cărămizii și este extrem de ofertant în buchet. De la nuanțe primare de fructe roșii supra coapte, cireșe negre, jem, până la condimente și piele tăbăcită. Am scris despre acest vin înainte de surpriza de la Decanter, anunțând că avem un vin-bombă în pahar.

blank

De altfel, orice vin de la Licorna este un experiment interesant și vă recomand să la încercați atunci când aveți ocazia.

blank

Mulțumim Gabi Lăcureanu pentru prezență; Răzvan Stoenescu — pentru organziare și Carpe Diem — pentru găzduire. Ne vom mai revedea în astfel de format, sunt sigur!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *