Top 5 spumante pentru sărbători

A fost împânzit orașul cu publicitate la tot felul de băuturi îndoielnice. Dulce, demi-dulce, brut, extra brut, champenoise, rose, Charmat – o ofertă enormă, iar în multe cazuri e vorba de calitate dubioasă. Dacă optați pentru un vin dulce, în care s-a impregnat CO2, sunt șanse mari să doară capul pe 1 ianuarie. 

FineWine a întocmit un top 5 spumante din Moldova, produse conform metodei clasice (champenoise), cu fermentare secundară la sticlă. Vorbim de un raport preț-calitate foarte bun. Topul este non-erarhic, toate sunt bune în felul său, sunt vinuri cu care nu ți-i rușine să mergi în ospeție, să servești cumătrul, părinții sau prietenii.

blank

Înainte de a deschide sticla, câteva aspecte importante de reținut:

  • Spumant, nu „șampanie”. Champagne se face doar în regiunea cu același nume din Franța.
  • Răciți bine spumantul. Eticheta recomandă 6-8 ℃, dar e temperatura de consum, respectiv, se poate mai rece, întrucât sticla se încălzește repede la temperatura camerei.
  • „Buhnitul” spumantului e „mauvais ton”. Somelierii deschid așa ca nici „fâs” să nu se-audă.
  • Spumantul trebuie servit la începutul mesei, cu aperitive. Ideal: cu cașcavaluri nobile, caviar, mai puțin — cu deserturi.
  • Se bea din pahare speciale, de tip flută, lalea sau din pahare obișnuite pentru vin alb.
  • Lungimea tradițională a museletului (sârma care ține dopul spumantului) este de 52 cm.
  • Într-o sticlă de spumant sunt până la 50 000 000 de bule. Presiunea în sticlă ajunge la 6 atmosfere (de 3 ori cât în roata mașinii!), iar dopul iese cu o viteză de 40 km/h.

Cricova Cuvée Prestige

Produs după metoda clasică din Chardonnay și Pinot Noir, cu fermentare secundară în sticlă şi maturare cuvée de 3 ani. Spumantul impresionează printr-o culoare galben pai, strălucitoare, completată de un buchet de mere verzi, pâine prăjită, migdale. Are o aciditate nobilă și un gust ideal de combinat cu tartar din pește, stridii sau brânzeturi fine. Peste toate aceste argumente se suprapune un extraordinar raport preț-calitate. Cuvée Prestige a fost inclus repetat de blogul Fine Wine în topul celor mai bune spumante din Moldova. Costă în jur de 140-150 lei pe raft, mai ieftin poate fi găsit în magazinul de firmă al companiei de pe strada Sciusev.

blank

Radacini Reserve Brut

De la înfățișare, până la conținut — acest vin este extrem de elegant și frumos! O prezentare în stil minimalist a unui spumant efervescent. Produs după tehnologia clasică „champennoise”, din soiurile Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Vinul a fost maturat secundar 24 luni în sticlă, are 12.5% alcool, culoare galben pai cu reflexe verzui, arome de fructe verzi și pâine tostată. Costă în jur de 120-130 lei, mai ieftin poate fi găsit în rețeaua Linella.

blank

Chateau Vartely Brut

Puțini au observat că după tradiționala etichetă oranj de la Chateau Vartely se ascunde un spumant nou. Este proaspăt-proaspăt, fiind lansat odată cu noul divin Tribut de la Vartely. În locul „blanc de noirs” din Pinot Noir de până acum, a venit un blanc de blancs Chardonnay 100%, fermentat și maturat timp de 9 luni la sticlă. Fructe verzi, nuanțe ușoare de toast și pere, peste care se așterne o ușoară mineralitate în gust. Îl găsiți cu 135 lei la vinoteca Carpe Diem.

blank

Cuvée de Purcari Alb Brut

Acesta este vinul care a obținut medalia de aur și a fost inclus în top 10 cele mai bune spumante, în cadrul celui mai important concurs de spumante din lume — Effervescents du Monde 2018. Făcut dupa metoda clasică de producție, cu fermentare și maturare secundară la sticlă, timp de 12 luni. Spumantele de la Purcari sunt produse în colaborare cu enologul francez Jerome Barret.  Cuvée de Purcari Alb brut are o culoare galben deschisă, arome citrice și gust de piersici. Îl găsiți cu 270-280 lei în magazine și vinoteci, de exemplu, la Casa Dacă. De altfel, Purcari a punctat bine cu toate spumantele produse până acum, iar dacă vă ține buzunarul — încercați și un Grand Cuvée de Purcari.

blank

Cricova Grand Vintage 2012

Spre deosebire de vinurile liniștite, la spumante, anul recoltei este indicat rar pe etichetă, de regulă, când a fost produsă o ediție de excepție. În majoritatea cazurilor, vorbim de cupaje din diferiți ani, așa că prezența anului pe eticheta unui spumant ne șoptește deja că avem de a face cu un vin bun. Cricova Grand Vintage 2012 este, într-adevăr, o capodoperă vinicolă, produsă după metoda „traditionnelle”, prin fermentarea secundară în sticlă, cu maturarea cuvee în poziție orizontală timp de cinci ani. 100% din soiul de struguri Pinot Noir. Efervescent, cu bule mici și de durată, arome florale împletite cu nuanțe de toast, pară coaptă, floarea soarelui. Costă 300 de lei la magazinul de firmă al companiei.

blank

PS: Am făcut acest top doar cu vinuri produse după metoda clasică. Dacă doriți o recomandare similară și pentru spumante mai ieftine, produse după tehnologia Charmat, dați de știre în comentarii și facem.

You may also like...

3 Responses

  1. blank Alexandru spune:

    Spumante la prețuri mai… bugetare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.