Wild tasting: vinuri mari (Magnum)
La sfârșitul săptămânii trecute am avut o degustare de vinuri mari, la propriu și figurat: patru sticle Magnum (1.5 L), de la Chateau Vartely, Cricova, Gitana și Purcari — puținii producători din Republica Moldova care au astfel de „bombe” în arsenal. Vinuri care se găsesc mai rar în vânzare, dar care sunt extraordinar de bune din punct de vedere al raportului preț-calitate (cititorii atenți vor afla mai jos unde pot fi găsite și cât costă).
Contextul a fost extraordinar: vinurile au fost degustate la natură, pe malul unui iaz splendid, la circa 30 km de capitală, în compania a 20 de bărbați puternici. Magnum este sticla care poate satisface pofta unei găști mari.
În timp ce natura ne-a organizat un fundal tomnatic de poveste…
… noi am învârtit cu răbdare un porc la rotisor…
De regulă, producătorii îmbuteliază în Magnum cele mai reușite vinuri (și am dărâmat câteva stereotipuri ale celor prezenți care credeau că lucrurile stau invers). În așa recipiente, vinurile evoluează mai bine, îmbătrânesc mai greu, dar și mai „frumos”. Chiar dacă am fost în sânul naturii, ne-am îngrijit de servirea corectă a vinurilor. Am folosit, de exemplu, pahare de tritan marca Wine of Moldova — extraordinare pentru astfel de ocazii. Cu Riedel la natură e mai greu, în timp ce exemplarul din imagine nu-l strici nici dacă-l trântești din toți dracii de pământ.
Toate sticlele au fost deschise cu o oră înainte de servire: vinurile au fost maturate la butoi și învechite la sticlă, evident, aveau nevoie de oxigen pentru a se desface frumos la buchet. Primul a mers la decanter Taraboste Pinot Noir 2012 Pur Aristocratic, de la Chateau Vartely.
Am mai spus cu alte ocazii: în Republica Moldova nu prea avem de a face cu Pinot Noir-uri tipice, iar din exemplarele gustate de mine, anume vinul din imagine se apropie cel mai mult de tipicitatea unui Burgund. Culoare rubinie prin care poți citi, arome de fructe roșii, vanilie, dar și nuanțe de humus — un vin făcut și păstrat ca la carte! 13.0% alcool, maturat 18 luni în butoaie noi de stejar, turnat într-o ediție limitată 7900 sticle, costă doar 365 de lei la vinoteca Carpe Diem.
Am continuat cu o altă emblemă — Cricova Prestige Cabernet Sauvignon 2011 — o demonstrație a ceea ce înseamnă vin cu potențial mare de învechire. Acest vin a fost îmbuteliat și în sticle obișnuite, de 0.75 l, care însă nu mai pot fi întâlnite în vânzare, așa că amatorii mai au posibilitatea să-l găsească doar în Magnum (405 lei în vinoteca Fourchette Gourmet, de la parterul centrului comercial Grand Gall). Medalie de argint la Concours Mondial de Bruxelles — un vin roșu intens, cu un frumos disc cărămiziu, arome de fructe negre, prune afumate și condimente. Complex și lung în post gust, o combinație ideală pentru carne la grătar.
După două mono-soiuri, a venit timpul să trecem la cupaje. Negru de Purcari 2014 — un vin cât brandul de țară al Republicii Moldova. 70% Cabernet-Sauvignon, 25% Saperavi, 5% Rara Neagră — regele vinurilor roşii de la Purcari, nobil, cu o structură bogată și un buchet desăvârşit. A fost cel mai tânăr vin de la degustarea noastră și s-a făcut remarcat prin nuanțe de prune coapte și smochine, dublate pe final de arome fine de mirodenii. Este în vânzare cu 482 de lei la vinoteca Wine.md, de pe strada Pușkin.
Și ultimul, dar nu cel din urmă, a fost cupajul Lupi 2012 Rezerva de la Gitana Winery. Un vin care s-a făcut cunoscut demult în Republica Moldova, dar și în România. Rubiniu intens, cu reflexii purpurii, abundent în arome de fructe negre, peste care s-au suprapus perfect notele de maturare: ciocolată, cafea și lemn. Un vin care are o semnătură aparte și care poate fi cu ușurință deosebit. Echilibrat, puternic (14.5% alcool), cu taninuri puternice și complex în gust. În sticle Magnum a fost îmbuteliată o ediție limitată, de circa 800 de sticle. Cel mai bun preț — 720 lei — poate fi întâlnit la magazinul de firmă al companiei (str. Alexandru Vlahuță nr.6), iar pentru cumpărătorii fideli sunt prevăzute și reduceri (până la 650 lei/sticla).
Am avut o placere enormă de la fiecare dintre aceste vinuri, fiecare deosebit și extraordinar în felul său. Nu s-a încercat o competiție între ele (sunt soiuri, ani, cupaje diferite, etc), iar fiecare dintre participanți a avut, cred, favoritul său. S-au întâlnit patru mohicani, într-un context extraordinar. Eu am avut o plăcere dublă: după o incursiune în lumea vinurilor mari, nu prea au existat doritori de a continua cu vin de casă.
Felicitări producătorilor pentru aceste vinuri, pe care nu ți-i rușine să le recomanzi!
PS: Unul dintre oaspeți a venit cu o altă surpriză de proporții: Merlot 2011 Molda, un vin la fel de mare, dar aceasta este o altă istorie.