Zece vinuri moldoveneşti pe care nu le găseşti în magazin

Supermarketele nu oferă întotdeauna cea mai bună alegere atunci când vorbim despre vinurile de calitate înaltă. De asta, în toată lumea este dezvoltat conceptul de wine shop sau vinotecă, tendinţă care prinde tot mai mult contur la Chişinău. Spre deosebire de magazinele mari, vinotecile au personal instruit – unul, doi sau trei sommelier – care sunt la curent cu toate noutăţile din piaţă; care degustă şi admit pe rafturi doar cele mai bune produse; care oferă consultanţă şi informaţii suplimentare atunci clientul are dilema alegerii unui vin. Nu în ultimul rând, vinoteca îţi poate permite să deguşti un vin înainte de a-l cumpăra. Aici vinurile sunt servite în pahare potrivite, la temperatura necesară.

Şi – cel mai important – vinotecile vând vinuri de la micii producători sau partide rare de vin, pe care, în mod normal, nu le vom întâlni într-un supermarket obişnuit. În acest sens, FineWine a întocmit o listă cu zece vinuri moldoveneşti pe care nu le vom găsi în supermarketele mari.

1. Vinăria Nobilă – Feteasca Neagra/Feteasca Regala. Un business de familie, creat de vinificatorul Oleg Boboc. Vinăria Nobilă îşi vinde vinurile doar la Carpe Diem (la preţuri de 125 – 190 lei).

IMG_6264

2. Vinurile Carpe Diem. La vinoteca cu acelaşi nume se vând vinurile semnate de vinificatorul Ion Luca, unul dintre micii producători de vinuri din Moldova. Seria Carpe Diem include soiurile Feteasca Albă, Feteasca Regală, dar şi un cupaj dintre ambele, cu numele sonor Femme Fatale. Preţul vinurilor din această serie este de 105 lei.

IMG_6262

3. Echinoctius 2012, Equinox. Un vin de o fineţe rară produs de oenologul Constantin Stratan poate fi găsit la Vinoteca Wine.md, cu 310 lei.

Equinox Wine.md

4. Mănăstirea Rohrbach Riesling Cru Gitana Winery – este un alt vin excepţional care nu se găseşte la fiecare colţ. Costă 270 lei la vinoteca wine.md.

vin-gitana-riesling-cru-manastirea-rohrbach-alb-st-075l-premium

5. Vinurile MinisTerrios, la fel, nu pot fi întâlnite în marele retail. Sauvignon Blanc 2015 sau Rose 2015 se vând la Carpe Diem cu 110 lei bucata.   IMG_7414

6. Gogu Wineries este o altă vinărie de familie, care îşi comercializează produsele cu precădere în vinoteci, ocolind supermarketul.

IMG_7412

7. Taraboste Pinot Noir 2009 Chateau Vartely – un vin de ediţie limitată, turnat în sticla Magnum (1.5 l) poate fi găsit la vinoteca magazinului Gourmet.

13233338_773453662755888_639182778_n

8. Vinăria DAC – un mic producător de vin din Moldova pe care nu-l găsiţi în marele retail. După cum vedeţi din poză, sticlele costă între 100-200 de lei şi par să se ducă repede din stoc.

Untitled

9. Asconi Sol Negru. Nu-l găsiţi pe raftul magazinului mare de la colţ, dar este în vinoteci, câteva restaurante şi, desigur, direct la producător.

IMG_7416

10. Vinăria Molda – ultima dar nu cea din urmă companie care îşi expune producţia în vinoteci, dar nu magazinele mari. Găsiţi vinurile Molda în toate vinotecile descrise mai sus, inclusiv la compartimentul de vinuri din Fourchette Gourmet.

IMG_4068

 

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.