Berliner Wein Trophy

Berlinul este între 21-24 februarie 2019, capitala mondială a vinului. Aici se desfășoară a 23-a ediție a Berliner Wein Trophy — cea mai mare competiție de vinuri din lume sub egida OIV.

În incinta unui hotel situat pe teritoriul unei foste fabrici de locomotive s-a adunat peste 200 de profesioniști din domeniul vinului din toată lumea. Oameni din 30 diferite națiuni vor degusta vinuri din aproape 40 de țări ale lumii.

Mai exact, sunt 7 300 de vinuri înscrise în concurs — o cifră record pentru istoria competiției. Cum fiecare probă este inclusă în 4 exemplare, într-un singur loc s-au adunat 28 000 de sticle de vin. Vă îndemn să vă imaginați ce înseamnă asta. Mai ales, că toate probele sunt stocate în condiții anumite și servite la temperaturi necesare. Uimitoare logistica din spatele unui concurs.

Moldova participă cu un record de probe în acest an, dar și cu mai mulți jurați decât de obicei. De la stânga, la dreapta — Dan Prisăcaru (crama Ministerios), Ion Luca (Carpe Diem), Diana Lazăr (Proiectul de Competitivitate), Cristina Frolov (Caste Mimi) și subsemnatul.

La Berlin ni s-a alăturat și compatriotul nostru din Portugalia, Simion Croitoru. Am avut întâmplarea să jurizez alături de el în comisie, împreună cu un sommelier din Japonia și enologi din Portugalia și Elveția. Astăzi e ziua de naștere a lui Simion și îi urăm „mulți ani!” și pe această cale.

Am adus la acest eveniment și ghidul vinurilor bune din Moldova. Fără falsă modestie, vă spun ca s-a terminat în mai puțin de 2 ore. Se pare că există un real interes pentru Vinul Moldovei.

Jurizarea are loc conform regulilor OIV, pe tablete, câte 50 de vinuri, în comisii internaționale timp de patru zile. Voi relata în viitorul aproapiat mai în detalii culisele unui concurs de acest fel.

În prima parte a zilei, am avut parte de niște albe mediocre din Spania, după care a urmat un super flight cu 6 medalii de aur pentru vinuri din Touriga National portugheze, iar seara am încheiat din nou în Spania cu Tempranillo.

De la Chișinău, urmează să revenim împreună cu Chan Jun Park, președintele Asia Wine Trophy, dar și alți jurați pentru concursul Eurasia Wine & Spirits Contest.

Până atunci mai avem de lucru.

You may also like...

2 Responses

  1. 4 martie 2019

    […] concursul de vinuri Berliner Wein Trophy erau înscrise 7 200 de sticle și una în plus avea să fie exact ca o picătură de apă în […]

  2. 15 martie 2019

    […] Berliner Wein Trophy a publicat acum rezultatele. Iată care sunt ele: […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *