Orizontala Chardonnay

La Purcari Wine Bar continuăm evenimentele dedicate edificării culturii consumului de vin. Aseară, am stat vertical și am degustat pe orizontală: Chardonnay, în câteva dintre cele mai populare forme ale sale.

blank

Chardonnay este supranumit „Regele vinurile albe” — cel mai popular soi tehnic alb din lume. Cu ajutorul Wine Folly, am plonjat nițel prin teorie, climă caldă, medie și rece, am adulmecat fructe; ne-am învățat să depistăm alcoolul și aciditatea.

blank
blank
blank
blank

Dar, cum se spune în popor, practica bate gramatica. Lecția teoretică a fost susținută de mostre din toate stilurile posibile. De la stânga, la dreapta — fiecare vin a fost ales nu întâmplător — a reprezentat un stil.

blank

Când spui Chardonnay, nu trebuie să uiți de spumant — cel mai popular soi bază pentru vinurile cu bule. Am ales Cuvee Brut Alb de Purcari (cu Chardonnay la bază + Pinot Noir + Pinot Blanc) — medalie de aur și top 10 mondial la Effervescent du Monde 2019.

blank

Am continuat cu un Chardonnay 2018 nebaricat de la Sălcuța, un vin proaspăt și tipic: arome de măr verde, citrice și… puțin astfalt umed. O invitată din patria Chardonnay-ului, adică o franțuzoaică, a rămas impresionată de acest vin, luând o sticlă pentru acasă. Dacă au ajuns francezii să ia Chardonnay de la noi, deja-i mai bine!

blank

Mai departe am mers cu alt stil — Chardonnay 2018 maturat 6 luni în butoi de stejar — de la Purcari. Am evaluat fructul în combinație cu note de vanilie. L-am apreciat la fel de mult ca și jurații de la Decanter (97 de puncte la ultima competiție, reprezentând în acest moment cel mai mare scor pentru un vin moldovenesc la Decanter).

blank

După notele primare și cele secundare, am încercat să ne dumerim ce-i cu fermentarea Chardonnay-ului la butoi de lemn, păstrarea pe drojdie fină și conversia malolactică. În variantă 2018, nou de la Chateau Cristi. Fruct, vanilie, unt și iaurt. „Wow! Nu știam că poate fi atât de bun!”, a exclamat unul dintre oaspeți.

blank

În liga vinurilor bune s-a strecurat și un Chardonnay 2018, fermentat în butoi de lemn și maturat pe drojdie fină opt luni, originar din… Malta. Mi l-a adus soția dintr-o recentă deplasare din această patrie. Un galben foarte intens, arome de dulceață de gutui și… note oxidative. A fost singurul vin care a mers la deversor. (Dacă nu-i spuneți soției, ea nu află, că n-are răbdare să citească așa mult la mine pe blog) 😀

blank

Dar, să nu credeți că am încheiat seara cu gust amar. Nu, din contra, am rămas cu dulce. Oaspeții Purcari Wine Bar au avut șansa să mai deguste un alt stil la Chardonnay: afectat de „ciuperca nobilă” Botrytis de la Chateau Vartely. Doamne, măiculița Domnului, ce vin bun pentru încheiere! Miere de albine în arome, dulceață subtilă în gust și o aciditate atât de revigorantă! Jos, pălăria pentru un așa vin… din 2013!

blank

Am numărat 6 stiluri de Chardonnay și… tot nu ne-am oprit. O surpriză la final care se numește… Tulburel! Oaspeții noștri au fost printre primii care au gustat Chardonnay din roada acestui an! Cules de otp zile și aproape de încheierea fermentării, dar care deja a transmis niște mesaje de tipicitate și potențial. Mulțumim micului vinificator Ilie Gogu din Căușeni pentru că ne-a livrat cel mai tânăr vin al serii, care exotic fiind, a adunat și cele mai mari aplauze.

blank

A fost ca de obicei mirific și sper că oaspeții au plecat cu senzația de împlinire pe care am trăit-o și eu. Regret că avem un număr limitat de locuri la asemenea evenimente.

Nu ratați următorul nostru experiment gastro-enologic. „Hai la cașcaval artizanal!” pe 19 septembrie, evident și la vinuri bune. Noi înscriem după principiul „primul venit – primul servit”. Rezervări la +383 6066 1827.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.