Spumante de sărbători!

Magia sărbătorilor de iarnă nu ar fi fost așa de feerică fără de spumante, iar cititorii acestui blog știu că trebuie să aleagă anume ceva bunișor. Dacă optați pentru un vin dulce, îmbogățit cu CO2, pe care vi-l împing drept „șampanie” sunt șanse mari să vă doară capul pe 1 ianuarie. Câteva dintre cele mai bune sparklinguri au fost prezentate într-o ediție specială la Tet-a-Tet la Gourmet; vinuri cu care nu veți da greș de sărbători!

blank

Cuve de Purcari. Produs după metoda clasică, fermentat secundar și maturat la sticlă 12 luni. Preferatul meu: extra brut din Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc. Buchet proaspăt și expresiv, cu arome de citrice, îmbuteliate într-o sticlă deosebit de frumoasă.

blank

Cricova Cuve Prestige — un vin spumant exclusiv, produs în conformitate cu tehnologia clasică „Champenoise”, din struguri selecţi de soiuri Pinot şi Chardonnay, recoltaţi pe plantaţiile din partea centrală a Moldovei. Buchetul floral compus al vinului este perfect echilibrat, cu accente clare de florea-soarelui.

blank

Radacini Brut Reserve — făcut după medota clasică „champennoise”, din Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Maturat 24 luni în sticlă, 12.5% alcool, culoare galben pai cu reflexe verzui, arome fructate.

blank

Iar pentru cei care caută ceva mai deosebit, recomand câteva tipuri de Prosecco, seci și răcoritoare (bune mai ales pentru dimineața de 1 ianuarie!).

blank

Puteți profita de prețuri speciale la aceste spumante, la vinoteca magazinului Fourchette Gourmet (se află la parterul centrului comercial Grand Hall).

blank

Înainte de a deschide brutul, nu uitați:

  • Spumant, nu „șampanie”. Champagne se face doar în regiunea cu același nume din Franța.
  • Răciți bine spumantul. Etichetele recomandă 6-8 ℃, dar asta e temperatura de consum, respectiv, se poate mai rece, întrucât sticla se încălzește repede la temperatura camerei.
  • „Buhnitul” spumantului e „mauvais ton”. Sommelierii deschid așa ca nici „fâs” să nu se-audă, deși 1 dată în an, se poate…
  • Spumantul poate fi servit atât la începutul mesei, cu aperitive, cât și la final.
  • Spumantul poate fi asociat cu pui, mai puțin cu vită sau porc. Ideal: cu cașcavaluri nobile, caviar, deserturi (mai puțin ciocolată).
  • Se bea din pahare speciale, de tip flută, care permit o perlare mai îndelungată. Personal, prefer din pahare obișnuite pentru vin alb: chiar dacă bulele se evaporează mai repede, e mai plăcut în arome.
  • Lungimea tradițională a museletului (sârma care ține dopul spumantului) este de 52 cm.
  • Într-o sticlă de spumant sunt până la 50 000 000 de bule. Presiunea în sticlă ajunge la 6 atmosfere, iar dopul iese cu o viteză de 40 km/h.

Sărbători fericite!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.