Din colecția specială: Timbrus Saperavi 2014 Oenologist Reserve

Timbrus a lansat de curând o noutate de zile mari pentru amatorii de vin roșu — un vin cu mare personalitate — Timbrus Saperavi 2014 Oenologist Reserve.

blank

Saperavi este un soi de origine georgian, care s-a adaptat foarte bine în Republica Moldova, mai ales în sudul țării, în microzona Purcari, unde își are viile Timbrus. Am întâlnit mai multe voci care spun că Moldova produce Saperavi de talie mondială. De această părere este și Master of Wine, Caroline Gilby. Sau, iată ce spunea enologul de la Timbrus, spaniolul Manuel Ortiz într-un interviu pentru Fine Wine:  „Am gustat multe Saperavi din multe regiuni, inclusiv din Georgia, dar vreau să vă spun că în acest moment, Moldova face unul dintre cele mai bune Saperavi din lume! Nu vreau să ofensez pe cineva, dar așa este”.

blank

Saperavi este un vârf de lance în arsenalul Timbrus: cu acest vin, compania a luat repetat medalii la Mundus Vini în 2017 și 2018, îmbuteliat ca mono-soi, dar și folosit la cupaje, cum ar fi De Autor. Exemplarul de azi face parte din artileria grea.

blank

Vinul a fost înnobilat 18 luni în butoaie de stejar francez și american, după care a mai fost maturat 2.5 ani la sticlă. În umila mea experiență, este primul producător autohton care are răbdarea suficientă pentru a exersa cu maturarea la sticlă. Nu în zadar, fulminantă evoluție a vinului!

blank

A rezultat un vin rubiniu intens, corp plin, cu un buchet complex și structurat, cu toate tipurile de arome: primare, secundare și terțiare. Fructe de pădure, vișine, prine uscate, condimente și ciocolată. Un buchet care învăluie, urmat de un gust rotund, moale, cu tanini bine îmblânziți, catifelați. Lemnul și timpul au lucrat extraordinar cu astringența și mușchii din Saperavi, transformându-l într-un domn rafinat și elegant.

blank

Au fost îmbuteliate doar 3 000 de sticle, fiecare având numărul de serie imprimat pe etichetă. Inițial, acest vin nu a fost conceput pentru vânzare, ci a fost păstrat pentru colecția personală a lui Manuel Ortiz, cum vă spuneam, un mare fan al acestui soi. Mă bucur că a fost convins până la urmă că trebuie să împartă această bijuterie cu amatorii de vinuri bune.

blank

Vinul va fi comercializat în doar câteva restaurante și în vinotecile din Chișinău, urmând să ajungă pe raft la 270-280 lei. Va fi prezentat publicului larg și pe 14 decembrie, la Vernisajul Vinului și vă recomand din suflet să nu-l ratați.

blank

Ținând cont că a fost păstrat îndelungat în barrique și în sticlă, vinul are nevoie de 40 minute – 1 oră la decanter, pentru a se „desface” în întregul lui potențial. Încercați-l, e un vin care merită apreciat!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.