Un vin de mare medalie de aur

În sala mare de degustări a concursului Berliner Wein Trophy sunt peste 200 de experți internaționali în domeniul vinului, repartizați în comisii a câte 6 membri. Se degustă în liniște, un vin după altul, într-un mecanism de precizie germană. Se aude doar zumzetul specific activității: vin turnat în pahare, foșnete de hârtie, un deversor mutat într-o parte sau alta, pașii notarului public care supervizează competiția. Suntem în Germania, niciodată nu a răsunat vreun telefon; toate, absolut toate, sunt pe modul silențios.

La un moment dat, liniștea din sală este răpusă, la una dintre mese, de un ropot de aplauze. Semn că în acest moment, jurații au acordat unanim unei mostre Marea Medalie de Aur. Adică, au apreciat vinul cu peste 92 de puncte din 100. Sunt momente destul de rare, de regulă, în ultima zi a competiției, când sunt scoase la înaintare piesele de rezistență. În acea clipă, nimeni încă nu știe despre ce producător este vorba, despre ce țară măcar. Toate probele sunt secretizate, sunt servite „în orb”, cu eticheta ascunsă. Cu acest ropot de aplauze, membrii comisiei omagiază vinificatorul care a furnizat acest vin superb.

Mai târziu, aflăm că este un vin din Republica Moldova. Mai exact, Ice Wine 2016 Traminer & Muscat Ottonel de la Fautor Winery.

Este pentru prima dată când un vin din Republica Moldova ia „Berliner Grosse Gold”, dar nu și prima afirmare pe plan internațional a acestui vin. În iunie anul trecut, același Ice Wine a fost distins cu Grand Gold la Portugal Wine Trophy.

Nu există încercare mai sinceră pentru un degustător decât testarea în orb, iar cu Ice Wine-ul Fautor m-am întâlnit prima dată anume în așa circumstanțe, la concursul de vinuri Black Sea Wine & Spirits Contest în 2018. I-am acordat atunci 93 de puncte, adică echivalentul Marii Medalii de aur; vecinul meu — un profesor reputat din Germania — a punctat la fel de înalt; cei drept, se vede că alți jurați au fost un pic mai „zgârciți”, așa că vinul s-a ales atunci „doar cu aur”.

Mă bucur că dreptatea a fost restabilită și Cezarul și-a luat ce-i a lui. Credeți-mă pe cuvânt, un Grand Gold pentru Ice Wine, în patria Ice Wine-lui — e o mare realizare!

În pahar avem aur la propriu și figurat, onctuos, cu arome proaspete de trandafir și miere de albine, dublate în gust de o dulceață și, în același timp, de o aciditate foarte plăcută. Lung, luuuung în post gust, cu o structură care îți învăluie papilele și palatul. E un vin care cu anii va evolua fulminant la sticlă.

Și nu doar aceasta e marea realizare. Pe lângă Grand Gold, Fautor Winery a punctat bine, doar cu medalii de aur, cu alte patru vinuri:

  1. Fautor Late Harvest Traminer 2016
  2. Fautor Late Harvest Rhein Riesling 2016
  3. Fautor Illustro Cabernet Sauvignon Merlot 2015
  4. Fautor Negre 2017

Pentru asta, compania a fost recompensată cu diploma „Best producer still wine Moldova”. Felicitări Fautor Winery, țineți-o tot așa!

 

 

 

 

 

 

You may also like...

2 Responses

  1. 28 martie 2019

    […] Fautor Winery s-a impus cu o medalie de aur pentru Ice Wine 2016 Traminer & Muscat Ottonel (cel care luase Grand Gold la Berliner Wein Trophy) și cu șase medalii de argint pentru Aurore Feteasca Regală 2017; Aurore Rara Neagră 2016; […]

  2. 16 aprilie 2019

    […] ce a reușit să ia în acest an, în premieră pentru Moldova, o Mare Medalie de aur la Berliner Wein Trophy, compania Fautor Winery punctează o nouă reușită pe plan internațional. De această dată, la […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *