Vinurile care salvează Planeta

Datele problemei: degustaţie în orb, 4 chardonnay certificate BIO, alte 4 – vinificate convenţional; 4 din Republica Moldova, alte 4 – din Italia, Franţa şi România. Scopul: să vedem dacă este diferenţă şi, evident, să alegem unul care ne place cel mai mult. Un astfel de „blind tasting”, desfăşurat în premieră în Moldova, a avut loc aseară la vinoteca Carpe Diem.

IMG_6139

La tradiţionala pauză de „likbez” menţionăm din fugă: chardonnay este cel mai popular soi din gama vinurilor albe, iar de rând cu „chardonizarea” lumii – ştiţi desigur de noul „bzîk” al omenirii – are loc şi BIO-nizarea mapamondului. Li se mai spune produse ECO, organice, iar în termeni foarte simpli, certificarea BIO înseamnă că poama a fost crescută fără pesticide, ierbicide, fungicide, etc. Respectiv, planeta Pământ respiră mai uşor, recolta este un pic mai mică, preţul – mai mare, de la ecologişti, la producători şi consumatori – toţi fericiţi. Gata cu teoria, trecem la „abecedarul” practic al Carpe Diem.

IMG_6145

Am degustat un Chardonnay de iniţiere, după care încă opt în „competiţie” – toate ascunse, ca să nu bem eticheta, ci conţinutul. Un  Wednesday Uncorked înseamnă pe lângă plăcerea de a degusta, necesitatea de a face matematică. Vinurile punctate conform metodologiei ONVV, limpiditate, nas, gust, echilibru şi tot aşa mai departe. Iartă-mă, Doamne, 9 vinuri am servit, niciodată n-am ciocnit!

IMG_6146

Când zic matematică, sunt foarte serios. Ce plăcut este să înveţi aşa tabla înmulţirii, cu medie, mediană, minimă şi maximă! Pe fundal de arome de lime, lămâie, alune, iar alteori caramelă, cremă şi vanilie – atât de specifice chardonnay-urilor barrique.

IMG_6156

Nu vreau să spun minciuni: la degustarea în orb, nu prea am făcut eu diferenţă între între vinurile BIO şi cele tradiţionale, dar admit că experţii văd deosebirea între cer şi pământ.

IMG_6152

În „competiţia” noastră de aseară, topul câştigătorilor a arătat cam aşa:

  1. Moldova (88.7 puncte)
  2. Franţa    (88.2 puncte)
  3. Italia       (86.0 puncte)

 

IMG_6151

Numele producătorului câştigător va fi afişat în curând pe pagina Carpe Diem, eu însă vreau să felicit toţi cei patru producători moldoveni. Vinurile aceste au „ţinut piept” competiţiei franceze şi italiene, iar asta e de bine:

  • Asconi Sol Negru Chardonnay 2012 (non-bio)
  • Castel Mimi Chardonnay 2015 (non-bio)
  • DAC Chardonnay 2014 (non-bio)
  • Equinox Chardonnay 2014 (bio)

IMG_6153

Comentează

comentarii

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *