VS, VSOP sau XO: noțiuni elementare despre divin

Îi spunem greșit „cognac”, îl bem de cele mai multe ori — greșit și ne plângem a doua zi pe dureri de cap. Încercăm să ne edificăm astazi în jurul unui produs alcoolic pe bază de vin, care se cheamă Cognac în Franța; Vinars — în România și Divin — în Republica Moldova.

blank

1. Cognac, brandy sau Divin?

Cognac, la fel ca Champagne, este o denumire de origine controlată în Franța, deci doar producătorii de acolo o pot folosi. Pentru a fi numită cognac, băutura trebuie să aibă la bază soiuri de struguri strict reglementate de lege; să fie dublu distalată în alambicuri de cupru și să fie învechită minim doi ani la butoi. Dar, evident că nu doar Franța produce băuturi după așa tehnologii, respectiv, un termen internațional mai apropiat de adevăr este brandy.

Pe plan local, fiecare națiune își poate denumi brandy-ul după propriul plac. Așa în Franța avem Cognac și Armagnac; Stravecchio – în Italia; Brandy de Jerez – în Spania; Vinars – în România.

În 2012, în Republica Moldova a fost aprobat caietul de sarcini privind producerea băuturii cu denumire de origine geografică protejată „Divin”, respectiv, cum francezii își apără Cognacul, avem și noi dreptul exclusiv la producerea de Divin — un joc de cuvinte compus din „distilat de vin”, care mai poate însemna ceva „dumnezeiesc”, „ceresc”.

blank

2. Ce înseamnă VS, VSOP, XO și XXO

În esență, divinul este un rachiu distilat din vin, cu concentrația alcoolică de cel puțin 40%, învechit în contact cu lemnul de stejar cel puțin 3 ani.

Divinurile se împart în următoarele categorii:

  • V.S. (Very Special) – termen minim de învechire minim 3 ani.
  • V.S.O.P. (Very Super Old Paie) –  5 ani.
  • X.O. (Extra Old) – 7 ani.
  • X.X.O. (Extra Extra Old) – minim de 20 ani.

De notat că vârsta declarată a divinului trebuie determinată de termenul de învechire a celui mai tânăr distilat utilizat în cupaj. Utilizarea anhidridei sulfuroase este interzisă (!) pe tot ciclul tehnologic al producerii vinului materie primă pentru distilare, iar învechirea se poate face atât în butoaie de stejar, cât și în tancuri de inox cu adăugarea doagelor, leațurilor sau cuburilor de stejar. Evident, niciun producător nu se laudă cu „cheeps”-uri pe etichetă, toți folosesc butoaie în reclamă.

3. Cum să degustăm corect un divin

Nu o să înțelegeți nimic dintr-un divin dacă îl beți din pahar de vodcă sau un „joker” de plastic. Nimic! De asta în lume se folosesc paharele în formă de balon, numite „snifter” sau, mai nou, cele în formă de lalea. Personal, nu prea uzez „snifterul”; el e bun mai ales în cazul XXO-urilor, or noi bem mai des chestii mai simple.

Așadar, „laleaua” Riedel Sommelier VSOP este varianta ideală, în opinia mea, pentru a înțelege un divin moldovenesc. Am realizat după 35 de ani că tot timpul am băut greșit divinul și ratam tocmai ceea ce trebuie de savurat. Paharul contează la fel de mult ca și în cazul vinului!

blank

Un alt sfat pentru începători este să guste un divin cât mai vechi, măcar un XO de 10 ani. Am o anumită experiență de degustator, am fost la master clasuri de cognac și, cel puțin în cazul meu e așa: e greu să faci diferența, să deosebești și să percepi divinuri de 3, 5 sau 7 ani. De la 10, 15 sau 20 ani, e mult mai clară diferența, acolo chiar și un necunoscător poate să vadă clasa.

Sinonim cu producerea divinurilor din Republica Moldova este Barza Albă, un producător cu ștate vechi, o marcă recunoscută și un garant stabil al calității. O să mergem azi pe exemplul Bucuria – 10 ani – 277 lei în magazinul de firmă.

blank

4. Încălzim paharul în palme — greșit!

Într-un fel, tehnica degustătii divinurilor se aseamănă cu cea a vinurilor. Îl examinăm la culoare (de regulă, poate varia de la galben bronz, la chihlimbariu și maroniu), după care adulmecăm aromele, iar apoi — etapa cea mai plăcută — gustul și aprecierea postgustului.

Cu încălzitul paharului de cognac în palme este un mit la fel ca și servitul vinului roșu la temperatura camerei (nu mai trăim în Castele!). Divinul se recomandă a fi servit la o temperatură de 16-18℃ și, dacă sunteți într-un beci unde temperatura e de 10-12℃, poate ar avea rost să-l încălziți puțin în palme. Dar, de regulă, servim în camere în care temperatura e de +20℃, așa că nu mai încălziți suplimentar divinul cu cele 36.6℃ ale voastre. În concluzie, mai bine este să servim la temperatura potrivită, decât s-o facem de-a termometrul în palme.

blank

5. Înghite puțin, simte post gustul!

Perceperea aromelor în divin este mai complicată decât la vinuri, ținând cont de concentrația mai mare de alcool. Așadar, e firesc să simțiți în primul rând miros alcoolic, ulterior – vanilie, lemn, nuci, migdale, etc. Mă îngrijorează un pic anumite divinuri din Moldova care la 3-5 ani de maturare emană o vanilie mai puternică decât un Cognac de 20 de ani…

Nu duceți nasul adânc în mijlocul paharului, că veți simți doar alcool, ci — la o oarecare distanță sau apropiat de buza paharului. Repet, e un pic mai complicat la divin decât vin. Ceea ce însă e mai ușor și mai plăcut – postgustul.

Divinul nu trebuie categoric tras peste cap, ci – savurat cu înghițituri cât mai mici. O să depășiți la un moment dat senzația de „frige pe limbă alcoolul” și o să rămâneți uimit de cât de mult durează emoția senzorială de la un divin bun. „Bucuria” bucură cu un post gust lung și expresiv.

blank

6. Nu exagerați!

Atenție, divinul are 40% alcool! Un 50 de ml este mai mult decât suficient pentru a-l savura ca digestiv, după o masă copioasă. Ei, bine, hai să ne permitem ca excepție 100 ml! Dar, repet, nu-l trageți peste cap, întindeți plăcerea cu înghițituri mici, pe cel puțin jumate de oră. Discutați, comunicați, savurați — divinul produce o stare de bine în organism dacă e consumat cu cap.

O sticlă de divin bun întinsă a câte 100 ml pe zi înseamă 277 lei: 5 zile = 55.4 lei pe zi. Poate are rost să vă gândiți că e mai rezonabil și sănătos să serviți moderat un divin bun (de 10 ani!) decât o vodcă sau două beri?

blank

Like & share, pls, dacă credeți că v-a fost util articolul și ar mai fi util pentru cineva.

PS: Am testat anterior „Barza Albă” la o distilerie în Italia, rezultatele aici.

PPS: Același producător îl recomand și prietenilor, când mă abordează cu întrebări despre divin bun pentru nunți și cumătrii.

Pun recomandarea și aici: prețuri bune sunt la magazinul lor de firmă pe Banulescu Bodoni (vizavi de piața de flori), iar pentru cumpărături mai mari se fac reduceri.

blank

 

You may also like...

1 Response

  1. blank STELICA spune:

    top romania
    1-JAD-28 ANI XO
    2-MIORITA-12, 28 SI 30 ANI XO
    3-BRANCOVEANU-XO
    4……..etc-ZETEA,JIDVEI ZARAZA-COLECTIA MURFATLAR,SEGARCEA,ZAREA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.