Primele vinuri moldoveneşti cu IGP
Săptămâna curentă am avut ocazia să particip la degustarea primelor vinuri moldoveneşti certificate IGP (nu e Inspectoratul General al Poliţiei, cum ar crede unii) – Indicaţie Geografică Protejată.
Degustarea a avut loc la restaurantul Mezzo şi a întrunit circa 40 de participanţi: sommelieri, reprezentanţi ai vinăriilor, oficiali din domeniu, bloggeri de vin, jurnalişti specializaţi – într-un cuvânt, toţi care pot fi numiţi „ambasadori” ai vinului.
Master class-ul a fost moderat de către trei romantici reformatori în domeniul vinului, de la stânga la dreapta: Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor din Moldova; Diana Lazăr, director adjunct al Proiectului de Competitivitate USAID; Elizaveta Breahnă, expert în vinificație al Oficiului Național al Viei și Vinului.
Aşadar, anul 2015, a dat prima roadă de IGP-uri în Moldova: un proces care urmăreşte trasabilitatea produsului, de la vie până în sticlă. Certificatele IGP se eliberează după un lung proces de (auto)control, intern şi extern. Vinului i se face analiza chimică, după care trece o comisie de degustare (formată din experţi), iar tot procesul de producţie trebuie să respecte un amplu caiet de sarcini. Dacă un consumator ar descoperi vin cu defect în sticla certificată IGP, teoretic, poate iniţia un proces care va duce la declasarea acestor vinuri.
În acest moment, în Moldova sunt delimitate trei zone viti-vinicole: Codru, Ştefan Vodă şi Valul lui Traian. Fiecare zonă are specificul său climatic, terroir, etc. Cum este Bordeaux în Franţa sau Chianti în Italia.
Spus mai simplu, certificatul IGP reprezintă o garanţie, a producătorului şi a statului, că vinul respectiv este tipic soiului dat. Sau, încă şi mai simplu, IGP ar înseamna că vinul nu este (neapărat) de pus la icoane, dar la sigur nu trebuie să aibă defect.
Iată primele vinuri cu Indicaţie Geografică Protejată din Moldova. Lista nu-i comprehensivă, sunt doar primele vinuri cu IGP pe care le-am degustat noi.