Blanc de Noirs tasting: vinuri albe din soiuri roșii
Am organizat aseară, împreună cu prietenii de la Embargo, o degustare în premieră a vinurilor albe produse din soiuri roșii, după așa numita tehnologie Blanc de Noirs. Am selectat, în total, șapte vinuri deosebite din Moldova, dintre care două spumante Blanc de Noirs, patru vinuri albe seci liniștite, dar și o surpriză la final: oarecum opusul lor, vinul Orange, produs din soiuri albe după tehnologia vinurilor roșii.
Tehnologia Blanc de Noir presupune că sucul de struguri este înlăturat imediat după presare de pe boștină, macerarea fiind pe cât de scurtă posibilă. Chiar dacă mustul poate fi ușor roz la prima scurgere, vinul e decolorat ulterior cu cărbune, astfel ca antocianele și alte elemente extrase din coaja bobiței să fie sedimentate și ulterior – înlăturate.
Tehnologia este utilizată mai ales la producerea spumantelor, așa că era firesc să începem cu un astfel de exemplar. Și anume cu spumantul extra-brut Cricova «Pinot Noir», seria Blanc de Noirs, medialiat cu argint la prestigioasa competiţie “Effervescent du Monde”. Spumantul a fost produs în conformitate cu metoda clasică franceză, cu fermentare secundară în sticlă și maturare cuvée pentru o perioadă de minim 3 ani. Un vin cu arome de măr verde și citrice, care îmbină simbiotic prospeţimea cu nuanţele de maturare.
A urmat un alt Pinot Noir în varianta Blanc de Noirs, de la compania Chateau Vartely. Culoare galben-pai, cu un perlaj fin și persistent, nas elegant de mere coapte și toast, cu postgust lung și proaspăt. Roada 2013, 100% Pinot Noir, produs după tehnologia tradițională cu maturare secundare la sticlă de circa patru ani. Magnifique! Îl găsiți cu 140 de lei bine răcit la Embargo.
Blanc de Cabernet de la Radacini este, probabil, pionerul vinurilor de acest fel din Moldova. A fost produs pentru prima dată în 2002, sub semnătura „flying winemakerului” italian Umberto Menini, fiind inițial destinat doar piețelor de export. De câțiva ani este vândut și în Moldova și este printre primele asocieri în mintea consumatorului când rostești denumirea Blanc de Cabernet. Străveziu la culoare, cu arome puternice de ardei verde şi un gust proaspăt bine echilibrat. La prețul de 60-70 de lei, e un vin ce trebuie obligatoriu încercat de toți cei care iubesc vinul bun.
La degustarea noastră am avut parte și de un „new entry” pe piață: Cabernet Blanc de Noir, produs în premieră de Castel Mimi. Cel mai străveziu vin din tasting, turnat într-o ediție limitată de 1 200 de exemplare, un experiment nou de la Castel Mimi, fermentat parțial în butoi de stejar și inox. Vinul nu a fost pus încă în vânzare, noi având posibilitatea de a-l degusta în avanpremieră.
Ultimul Cabernet Sauvignon Blanc de Noir al serii a venit de la o vinărie din stânga Nistrului — Kvint Winery & Distillery. Struguri culeși manual din zona IGP Codru, lângă satul Doibani. Coacăza albă, lime, dar și alte fructe exotice, la un preț de 50 de lei care, pur și simplu, m-a dat jos. O să repet ce le-am spus oaspeților aseară: Kvint uimește în ultimul timp cu vinuri extraordinar de bune, la un preț și mai extraordinar. Bun pentru consumatori, temă de acasă pentru alți concurenți pe piața de vinuri din Moldova.
Este a treia oară de când Ilie Gogu vinifică Merlot alb, dubă debutul din 2015, consemnat cu medalie de aur la Berliner Wein Trophy. În pahar avem un vin străveziu, cu ușoare nuanțe galben-verzui. Nas foarte proaspăt, cu arome de cireșe albe, ardei gras și fructe exotice. Are 13% alcool, care nu se resimt în gust și o aciditate plăcută. Turnat în ediție ultra-limitată, doar 900 de sticle, din care au rămas ultimele câteva exemplare prin oraș. Grăbiți-vă, nu veți regreta!
Și ultimul, dar nu cel din urmă a fost un vin cu totul altfel: 5 Elemente Orange de la micul producător Equinox. Oarecum opusul „Blanc de Noirs” — produs din soiuri albe, după tehnologia vinurilor roșii. Struguri din roada anului 2017, macerat timp de 3 luni pe boștină în vase de inox și turnat într-o ediție limitată de 1 500 de sticle. Toate vinurile semnate de Constantin Stratan sunt produse exclusiv din struguri proprii, recoltați de pe plantațiile din Olănești (sudul Moldovei, regiunea Purcari) și sunt certificate ecologic. Vinul are o culoare galbenă intensă, înspre chihlimbar, cu arome de ceai de ierburi, fructe galbene uscate. Vinurile Orange pot să placă sau nu, dar cu siguranță este ceva deosebit, care merită testat, cel puțin, odată-n viață. Cele 5 Elemente în ordine descrescătoare sunt: Chardonnay, Fetească Albă, Fetească Regală, Băbească Gri (!) și Pinot Gris.
Asta a fost super seria interesantă de aseară, mulțumesc și jos pălăria pentru toți oaspeții!
Și un mulțumesc separat albinuțelor pe nume Andrei Știrbu și Ilie Bunescu de la Embargo, pentru tot suportul logistic și moral, acordat constant în bunul spirit Wine of Moldova! 🙂
PS: Dați like și folow paginii de Facebook Fine Wine dacă doriți să fiți la curent când se mai organizează astfel de evenimente, dar și cu știri și informații despre cele mai bune vinuri din Moldova!