O experiență inedită: Armagnac de 40 ani

Zilele trecute am primit în dar o sticlă de Armagnac Delord Récolte 1982, una dintre cele mai fine băuturi pe care le-am gustat vreodată. Aproape de-o vârstă cu mine, mai exact, eu sugeam lapte când această băutură divină era creată. Să zic că am avut emoții când am deschis sticla, ar însemna să nu spun nimic.

blank

Armagnac este un distilat de vin, produs în indicația geografică cu aceeași denumire din Gascogne, Franța. E o alternativă, adesea mai ieftină și calitativă, Cognacului. Cu o mică paranteză: Armagnac este produs în volume mai mici decât Cognac și este consumat mai degrabă acasă, în Franța, decât la export. Știu francezii ceva 😉

blank

Familia Delord are o istorie de 130 de ani în Armagnac. Afacerea a fost fondată în 1893 de Prosper Delord, iar astăzi, tradiția este continuată de nepoții săi: Jacques et Pierre, dar și de a patra generație de urmași: Jérôme și Sylvain.

blank

Familia gestionează o podgorie de 45 de hectare în satul Lannepax din Gascogne, pe care cresc cele patru soiuri de struguri tradiționale pentru Armagnac: Ugni Blanc, Colombard, Folle-Blanche și Baco. Tot în Lannepax — satul de baștină al familiei — se află distilăria, dar și cele peste 1000 de butoaie de stejar în care este învechit Armagnacul. 

Delord e una dintre puținele case din regiune, care utilizează ambele metode de distilare: cea continuă, tipică pentru Armagnac, dar și dubla distilare.

A așteptat Armagnacul meu 40 de ani, dar cred că e cazul să fie deschis!

blank

Les Millésimes Delord se referă la Armagnac produs dintr-o singură recoltă, dintr-un singur an, dintr-o singură parcelă. Trebuie să fie totul perfect ca să aibă statut de Millésimes.

Exemplarul meu a fost maturat 40 de ani în barrique-uri franceze și îmbuteliat în noiembrie 2022.

blank

Experiența e fantastică!

De culoarea chihlimbarului, cu o intensitate aromatică foarte-foarte mare. Atacă cu arome de nuci verzi, urmate de migdale, coji de portocale uscate, piersici uscate, rășină, lemn. Un buchet foarte bine structurat, cu nuanțe care se secundează unda dupa alta, care evoluează și se schimbă în timp. Gustul este persistent, lung.

Am savurat cantitatea din imagine timp de cel puțin 1h și de fiecare dată – părea diferit. Eu am folosit paharul meu obișnuit pentru degustare de distilate (Schott Zwiesel), dar pentru o degustare hedonică, recomand mai degrabă un oval de tip „Snifter”. (aici mai multe sfaturi pentru a degusta corect un distilat de vin).

blank

Calul de dar nu se caută la dinți, dar am fost curios să aflu totuși prețul acestui chef d’oeuvre. Circa 120 de euro la Chișinău – mi se pare un preț mai mult decât rezonabil pentru calitatea livrată. Mai sunt doar 2 sticle de acest fel în Moldova.

blank

La Chișinău, sunt disponibile Récolte din 1963 până în anii 2000, toate din seria Les Millésimes Delord fiind ambalate în cutie de lemn. Sunt și VSOP sau XO la prețuri chiar foarte pământești (700 – 1000 mdl).

Puteți consulta lista întreagă la vinoteca Cel Bun.

blank

Inițial, mă gândeam să scriu că aceste Armagnacuri sunt bune cadouri, mai ales dacă dați peste Vintage-ul dorit. După degustare, cu o doză de egoism, zic că fiecare ar trebuie să guste cel puțin un Armagnac bun!

Ce ziceți, facem o degustare?

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *