Hummus clasic asociat cu Feteasca Albă Apriori

HUMMUS s.n. — condiment oriental sub formă de pastă din năut fiert, amestecată cu tahân (pastă de susan), usturoi, suc de lămâie și ulei de măsline. Se poate consuma pe pită (lipie), ca gustare, dar se folosește și la preparate din carne.

Așa cum e post, renunțăm la carne și facem o gustare simplă și sănătoasă de tot. Găsim hummus gata preparat la magazin, dar vă asigur, diferența dintre ceea ce este în vânzare și ce faci cu mânuța ta, e foarte mare.

Ingredientele de bază sunt la Fourchette Gourmet. Ne trebuie, în special, un borcănaș de năut.

blank

Și pasta de susan, zisă și tahân.

blank

Restul — detalii. Usturoi, lămâie, semințe de susan, ulei de măsline și verdeață pentru decor.

blank

Se face în maxim 5 minute! În mixer merge năutul din borcan, 2-3 linguri de ulei de măsline, sare și piper după gust, puțin suc de lămâie stors, dar și usturoiul mărunțit. Pe parcursul malaxării, se pot adăuga 2-3 linguri de apă, ca să nu fie prea uscat.

blank

După ce am omogenizat această frumusețe, adăugăm tahânul și amestecăm din nou bine.

blank

E aproape gata. Hummusul (stânga) îl acoperim cu folie și îl punem pe 1-2 ore la frigider.

blank

Mai departe, cine vrea, cumpără lipie sau foccacia de la magazin; noi cu Dina Zaiaț facem de casă, sănătos și gustos! Dar și ieftin.

blank

Rezultatul final îl garnisim cu semințe de susan, o felie de lămâie, verdeață, condimente. Doamnelor și domnilor, e uimitor! Atât de simplu, dar chiar și cele mai pretențioase papile vor simți — pe lângă textura ideală și neutră a hummusului — adierea ușoară de lâmâie, olive sau condiment. Cred că se poate de predat lecții de gust cu această mâncare atât de simplă, dar așa de fină.

blank

La asociere, destul de versatil: se poate un roze nu foarte corpolent, ori un Sauvignon Blanc nu prea aromatic. Noi am mers pe o Feteasca Albă Apriori, 60-70 lei, foarte bun raport preț-calitate.

blank

Arome subtile de viță de vie înflorită, măr de august, aciditate plăcută. O întreagă filosofie în pahar! Numaidecât trebuie servit acest vin rece, la 8-10 grade Celsius.

blank

A costat această plăcere 190 de lei, dar cea mai mare parte a sumei vine de la pasta de tahân, ce va rămâne pentru încă multe alte porții.

blank

Pentru cei care vor să meargă mai departe și să prepare chiar și năutul acasă — îl găsiți tot la Fourchette Gourmet.

Poftă bună!

PS: Gătiți acasă, e ieftin și gustos! Elevați-vă gustul, oameni dragi!

blank

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.