Negru de Purcari, în top vinuri clasice ale lumii!

Pe fondul nenumăratelor evenimente din acest an, a rămas umbrită o știre de calibru pentru lumea vinului. Și anume aceea că Negru de Purcari 2019 a fost inclus de prestigioasa revistă Decanter în top cele mai bune vinuri clasice ale lumii în anul 2021.

blank

Să explicăm un pic contextul.

În fiecare an, echipa Decanter degustă peste 30.000 de vinuri din întreaga lume. La sfârșit de fiecare an, revista și experții săi din întreaga lume sunt rugați să nominalizeze cele mai impresionante vinuri. În trei categorii – vinuri clasice, vinuri neobișnuite și vinuri cu cel mai bun coeficient preț/calitate [Top-Scoring Classic Wines | Top-Scoring Offbeat Wines | Top-Scoring Value Wines]

Pentru a fi nominalizate pentru Decanter Wines of the Year, în cadrul celor trei categorii, toate vinurile alese trebuie să fie inițial evaluate drept „excepționale” în cadrul degustărilor din cursul anului. Odată nominalizat, vinul este încă o dată evaluat/degustat în orb de un panel, după care se ia decizia pentru includerea sau neincluderea în lista Decanter.

blank

În anul 2021, Negru de Purcari 2019 a fost nominalizat de Caroline Gilby, Master of Wine, pentru Decanter Magazine Wines of the Year 2021 și apoi, după degustarea în orb de către un panel format de un Master of Wine, un Master Sommelier și un expert în vin, Negru de Purcari 2019 a fost inclus în Decanter Magazine Wines of the Year 2021: The Top Classic Wines.

Ca să înțelegeți „compania”: Negru de Purcari stă într-un club select alături de Dom Pérignon 2008Sassicaia 2018 (Tenuta San Guido) sau Hill of Grace 2016 (Henschke), etc.

blank

Negru de Purcari este un vin iconic din Republica Moldova, cel mai popular vin al țării. Cupaj din trei soiuri — Cabernet Sauvignon, Saperavi și Rară Neagră — maturat, de regulă, 18 luni în butoi de stejar francez. Pe plan internațional, a fost primul vin basarabean care a luat medalie de aur (la expoziția din Paris, 1878), iar succesul său este reconfirmat an de an la concursuri ca Decanter, Mundus Vini ori Berliner. Dacă vreți un argument mai digital — este vinul cu cele mai multe rezultate în Google: 155 mii de rezultate la căutarea „negru de purcari”, generate în 0.44 secunde. Un rezultat dublu sau triplu față de principalii să concurenți.

blank

Când spun că este vinul iconic din Moldova, vreau să subliniez și un aspect comercial. Mai avem vinuri bune, dar este una să faci o linie de o mie de vinuri și cu totul altceva – să asiguri an de an, un vin emblematic în cantități suficiente. Să fie disponibil la Chișinău, în Lisabona sau Beijing. Și da – să se vândă!

În experiența mea, este vinul care a adunat cele mai multe fonduri la licitații: de exemplu, 21 000 lei pentru un Negru 2011 sau 5 000 de euro pentru verticala completă Negru 2010-2019. Este un brand, un activ de valoare al vinului moldovenesc, un instrument de investiții, dacă vreți.

Pentru a celebra succesul internațional al vinului, Purcari a scos în ediție limitată un set care include, pe lângă vinul menționat de Decanter, un set de accesorii profesioniste: pahar potrivit pentru un vin nobil, un tirbușon foarte profesionist, dar și un tur ghidat pentru 2 persoane la Purcari.

Se vinde la același preț ca și sticla (665 mdl). Un gest frumos pe care l-a făcut vinăria în adresa consumatorilor săi.

blank

You may also like...

2 Responses

  1. blank Mihai spune:

    Tare imi doresc sa fie adevrat ce e scris dar nu pot gasi referinta pe site la decanter(sunt abonat).
    Aveti un link cu referinta directa? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.