Noutăți de la Equinox: Trei Crai Rose și 5 Elemente Alb

Crama Equinox a scos în ofensivă mai multe noutăți pentru amatorii de vinuri bune. Despre noul 5 Elemente roșu v-am povestit  data trecută, iar azi degustăm 5 Elemente alb 2017, dar și o premieră a vinăriei: Trei Crai Rose 2017.

blank

Din cele 5 Elemente albe, trei sunt soiuri autohtone: Feteasca Regală, Feteasca Albă și Băbeasca Gri.

blank

Spre deosebire de cupajul precedent, unde vioara principală era Chardonnay-ul, de această dată vinificatorul a pus accent și mai mare pe soiurile locale Feteasca — care luate împreună — reprezintă aproape 80% din compoziție. Băbeasca Gri este un alt soi indigen: o variație naturală a soiului Rara Neagră (căruia în România i se zice Băbeasca). Strugurii de Băbeasca sunt de culoare roz și s-au aciuat pe plantațiile de la Olănești mai degrabă întâmplător.

blank

În pahar avem un vin de culoarea paiului, cu arome fructate de caise și piersici, care se transformă în cireșe albe gustativ. Aciditate echilibrată și gust rotund.

blank

Vinul a fost produs într-o ediție limitată, de numai 760 de sticle. Încă înainte de a afla numărul de sticle, l-am întrebat pe autorul vinului, Constantin Stratan, dacă a folosit struguri proprii. „Toate vinurile Equinox sunt produse exclusiv din struguri proprii”, a tăiat scurt vinificatorul.

blank

Trei Crai au fost asamblați anterior în variantă roșie, reprezentând în premieră un cupaj îmbuteliat fără anhidridă. Constantin Stratan este un adept al agriculturii ecologice, iar majoritatea lucrărilor — ca și la orice cramă mică — sunt făcute manual. Au fost îmbuteliate numai 1 100 de sticle de Trei Crai Rose. Ieri încă se mai etichetau vinurile.

blank

Cei Trei Crai sunt Merlot, Cabernet Sauvignon și Shiraz, culeși rând pe rând la maturitate deplină. În momentul prelucrării, vinificatorul a pus deoparte câte 200 litri din fiecare soi, care au fermentat ulterior într-un vas comun.

blank

A rezultat un vin roz intens, cu arome de fragi și zmeură.

blank

Vinul are un alcool ușor ridicat, 14.4%, care-l recomandă ca un însoțitor bun pentru mâncăruri mai grele, ca frigărui, de exemplu.

blank

Vinurile pot fi găsite în vânzare la vinotecile din oraș, iar on-line îl puteți comanda pe www.vincuvin.shop (click pe imagini pentru mai multe detalii).

blank blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.