Noutățile Vernisajului

O nouă ediție a Vernisajului Vinului s-a desfășurat aseară la Palatul Republicii din Chișinău. Din păcate pentru unii sau — din fericire pentru alții — de această dată evenimentul a purtat mai degrabă caracterul unei petreceri, cu elemente de show, decât a unei degustări pentru profesioniști.

A fost un bal mascat, cu un program artistic interesant și… zgomotos. Lumina a fost, din păcate, total nepotrivită pentru degustare, era îmbulzeală și prea cald.

blank

Din păcate, nu am reușit să ajung nici la jumătate din producători (standurile nu a fost marcate vizibil), iar printre oameni a fost greu de pătruns către vinificatori. Îmi pare sincer rău că nu am putut să ajung la toate vinăriile pe care mi le-am pus în plan.

Dincolo de aceste momente organizatorice, am avut parte de un șir de surprize extrem de plăcute în materie organoleptică. (iarăși, din cauza iluminării, pozele nu au ieșit foarte frumoase). Până la urmă, a contat vinul!

Ilie Gogu a adus la Vernisaj un întreg arsenal de „bombe” din roada anului 2017. Despre Sauvignon Blanc am scris deja, ieri fiind din nou surprins de noutățile: Blanc de Merlot și, mai ales, Rose-ul din Cabernet Sauvignon.

blank

E gata Rose-ul și Feteasca Regală 2017 de la Chateau Vartely. Proaspete și, ca de obicei, bune în raport preț calitate. Se coace și un nou Taraboste, roada anului 2015, cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot extrem de bun. De altfel, Vartely a câștigat trofeul în alb al Vernisajului cu spumantul brut. Meritat!

blank

Am avut ocazia să stau mai pe îndelete cu Andrei Novak, producător din regiunea găgăuză. Alb de Onițcani simplu și barrique, un soi local cu aciditate bună, dar și experimente interesante cu Chardonnay în stejar moldovenesc. Vom reveni neapărat cu o postare desfășurată despre aceste vinuri.

blank

Cricova a adus la Vernisaj noul Pinot Grigio 2017 — fructe galbene, proaspăt și o tipicitate foarte bună pentru acest soi. Cred că trebuie distrus stereotipul din mintea unor care cred că Cricova este bună doar la spumante. Atâtea noutăți bune în ultimul timp: Amplius; Feteasca Albă — desemnată de Andreas Larsson în topul celor mai bune vinuri albe, etc.

blank

Vinăria Ialoveni a surprins cu o etichetă nouă, că din start nici nu mi-am dat seama despre ce producător e vorba.

blank

O descoperire personală extrem de interesantă: vinurile produse de un mic producător, Andrei Pripa, cu vii în regiunea Purcari. Rara Neagră și un Saperavi extrem de intens. Neașteptat de bun!

blank

Un alt Saparevi extraordinar de la Gitana. Pe lângă cel din sticla obișnuită pe care îl știm, altul – un Magnum. Arome complexe și gust intens. Lupi a luat trofeul în roșu, iarăși, meritat.

blank

Cum era și clar din start: a făcut furori Ion Luca cu noul Bad Boys 2016, cupaj de Feteasca Neagră & Saperavi, care s-a dus foarte repede așa încât nu toți au reușit să-l deguste.

blank

Și Vinăria din Vale are o noutate de zile mari: Feteasca Neagră Vintage 2016, sub o nouă serie de vinuri, din clasa de sus.

blank

Fautor strikes again! Negre 2016 — va fi o postare aparte cu siguranță. L-am degustat cu o zi înainte de Vernisaj, am confirmat și aseară, foarte reușit cupajul din cele două soiuri autohtone Feteasca & Rara Neagră. Și cel de anul trecut a fost extrem de bun, așa că mi-am propus să fac o comparație dintre ele.

blank

Am mai gustat Merlot 2013 extrem de bun de la Equinox și Merlot 2014 de la EtCetera. Regret foarte mult că nu am putut ajunge la Agrici, Doina Vin, Karagani, Tomai, etc — dar vom reveni cu alte motive pe acest blog!

Salutări tuturor oamenilor buni cu care ne-am întâlnit (sau n-am avut norocul) la Vernisajul Vinului 2017!

blank

 

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.