Premieră: midii la grătar, asociate cu Soave

Moldovenii iubesc grătarul, din păcate însă, într-o varietate foarte săracă: frigărui, mici și — mai dă Doamne — pește o dată-n an. Am făcut anterior midii la plită, o rețetă care s-a bucurat de popularitate, iar astăzi diversificăm fantezia culinară cu midii gătite, în premieră, la grătar. Mmm, asociate cu un Soave italian de numai 130 lei la vinoteca Gourmet.

blank

Tot de aici luăm și midiile: atenție, ele se aduc în stare proaspătă miercuri seara și se duc foarte repede din stoc. O să mai avem nevoie de usturoi proaspăt, pătrunjel, piper și pasta de anșoa (ea se folosește opțional, dar adaugă foarte mult „gust de mare”, ceea ce nu prea avem prin părțile noastre). Dacă încă n-ați avut parte de odihnă la mare, hai măcar gustativ să călătorim!

blank

Să nu vi se pară ceva complicat: facem mâncarea în doi timpi și trei mișcări, mai exact, în cel mult 15 minute.

Încingem bine grătarul, după care slobozim în tavă ulei de masline, puțin usturoi mărunțit și crema de anșoa. (dacă nu-i și nu-i grătar, se poate de încercat în rolă la 200-230℃)

blank

În armonia aceasta merg midiile…

blank

După care astupăm tava cu capac pe 5 minute. (aici vedeți unde se găsesc tavele de folie de unică folosință)

blank

După cele 5 minute, adăugăm o jumătate de pahar de vin alb, neapărat din vinul pe care-l vom servi ulterior la masă.

blank

Punem iarăși capacul pentru a ține toate aromele într-un sinur loc, iar noi ne preocupăm de pâinea grilată.

blank

Înainte de final adăugăm pătrunjelul și mai punem capacul pe 5 minute. Gata!

Simplu ca bună ziua, dar gustos cum nu vă puteți închipui. Să prăjiți neapărat mai multă pâine, că-i taaare-i bună la întins zeama stoarsă din midii. Tot procesul nu trebuie să dureze mai mult de 10-15 minute; când se desfac midiile, ele-s gata, nu-i nevoie să le căliți până se fac portocalii, că pierdeți din prospețimea lor și riscați să le transformați în cauciuc. Opțional, mai puteți stoarce și un sfert de lămâie de-asupra.

Porția asta e suficientă pentru doi oameni, iar midiile costă cam 70-80 lei, accesibil.

blank

La mâncarea cu accent mediteranian am ales un Soave — alb sec, deja din roada 2017, disponibil la Gourmet cu 130 lei. Vinul provine din zona italiană Venetto, acesta fiind și numele unei comune superbe amplasate pe colină, aproape de Verona.

blank

Este o rețetă perfectă pentru zilele toride de vară, când trebuie de mâncat ușor și băut vinuri lejere. Iar, dacă se lasă seară, puteți adăuga la digestiv un păhăruț de rom cu gheață.

Gătiți cu inspirație!

blank

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.