Dorada la grătar asociată cu Serpino

E cald afară, așadar, e timpul vinurilor albe combinate cu mâncăruri lejere, dar extrem de plăcute papilelor noastre celor de toate zilele. Gătim la Rețeta de joi ușor cât ai zice pește: Dorada la grătar, cu sparanghel moldovenesc și roșii cherry, asociate cu un vin italian proaspăt, Serpino Colli Euganei.

La Fourchette Gourmet au adus încă de aseară produse marine în stare proaspătă; dacă vreți pești, creveți, stridii, calmari și alte juvine marine — acum e momentul. Se curăță pe loc două dorade.

Mai adăugăm în coș roșii cherry și sparanghel moldovenesc — e tocmai sezonul lui.

În pofida dietei, nu am putut trece indiferent față de pânica cea de toate zilele: o să prindă foarte bine când va trebui de întins în tavă.

Și dacă tot am pomenit de tavă, tot la Gourmet am înșfăcat un set de tave pentru grătar, din folie de unică folosință.

Un chipăruș iute și colorat, un usturoieș proaspăt și nelipsitul condiment pentru pește Ariosto — iată ingredientele pentru o viață frumoasă, sănătoasă și gustoasă!

Ungem peștele cu amestec de ulei de măsline și condiment, iar înăuntru îl garnisim cu usturoi și salvie (sau alte verdețuri mediteraniene disponibile acasă). În altă tavă așezăm sparanghelul, roșiile, usturoi și chipărușul, pe care le aghezmuim cu sare și puțin ulei de măsline.

Foc la grătar! (în lipsa lui, se încinge cuptorul la 200℃).

Cât arde focul, binecuvântăm procesul cu un pahar de frizzante Serpino DOC Colli Euganei, pe care îl găsim, la fel, în rețeaua Fourchette.

Punem peștele pe grătarul încins, câte 3-4 minute pe fiecare parte, ca să ia aspect frumos, iar alături — tava cu leguminoase. În acest moment, cei cu inima slabă trebuie să-și facă cruce, ca să reziste aromelor înălțătoare care se slobod în ceruri. Simțiți?

Ulterior, împreunăm peștele cu sparanghelul și roșiile în tavă, ca să se împerecheze aromele și să emită un fundal acustic ce sporește foamea la cote absolute.

Întreg procesul de gătire nu durează mai mult de 20 de minunte, cum se zice la Costuleni. Rezultatul arată cam așa: din păcate, nu ne-a reușit o capodoperă vizuală de tipul stelelor Michellin, în schimb din punct de vedere olfactiv și gustativ, orgasmul gastronomic a fost asigurat.

Combinația cu Serpino a fost fantastică! Așa i se spune pe plan local vinului făcut din Glera pe un DOC mic din regiunea Padovei. Am ales acest vin nu întâmplător: mare mi-a fost mirarea să-l văd la o masă vecină la Concours Mondial de Bruxelles, în China, pe care jurații l-au preafericit cu o medalie de argint. Mi s-a întipărit în memorie acolo, pentru că îl știu ca unul din puține vinuri străine care se întâlnesc în retail în Moldova.

Iar toate această afacere cu Dorada a fost și mai nemaipomenită, având loc într-un colț de rai, într-o curte din Chișinău.

Iar, ca fericirea să fie supremă, am mai pus capacul cu un Armagnac din 1978. Să trăiască nașii!

Legenda spune că celor care dau like și share la această postare, li se va întâmpla o fericire similară.

PS: Găsiți și alte rețete simple ale fericirii pe rubrica noastră permanentă: Rețeta de joi.

 

 

Comentează

comentarii

You may also like...

1 Response

  1. 29 iunie 2018

    […] După care astupăm tava cu capac pe 5 minute. (aici vedeți unde se găsesc tavele de folie de unică folosință) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *