Produs autohton: cașcaval de Dancu

Mă bucur când descopăr ceva auhtohton bun. Vă recomand și vouă să descoperiți. Satul Dancu — oficial raionul Hâncești — dar va fi mai simplu să vă zic că este fix lângă vama Leușeni. Pe stânga.

blank

O gospodărie de toată frumusețea. Pe loc: o mini-fermă de vaci (30-40 de capete), o mini-secție de producere a cașcavalului și o casă rustică. Aici în aer domnește liniștea.

blank

Sunt mereu în cautarea cașcavalurilor artizanale deosebite. Până acum am descoperit-o pe Dorina Baciu, cu cele mai bune brânzeturi de oaie maturate după tehnologie italiană și pe Thierry Ernst — cu cele mai bune cașcavaluri moi cu mucegai, produse după tehnologie franceză. Azi descoperim cașcavalul de Dancu — un veritabil producător de brânzeturi semidure.

blank

Afacerea este întreținută de Dumitru Cravcenco, gospodar din Dancu, care și-a căpătat experiența în fabricarea brânzeturilor în cadrul unor stagii în Olanda și Statele Unite.

blank

Secretele afacerii sunt simple, ne spune domnul Dumitru: lapte de la ferma proprie, tehnologii moderne și — cel mai important — doar produse naturale.

blank

Sunt patru tipuri de produse în asortimentul Cașcaval de Dancu: Gouda, Cedar, Geak și Geak cu piper roșu.

blank
blank
blank
blank

Lunar la Dancu se produce circa 1 tonă de cașcaval. „Natural”, subliniează proprietarul. „Dacă am recurge la șmecherii, am putea și mai mult, dar nu acesta e scopul. Vom produce doar produs natural!”, menționează Dumitru Cravcenco.

Gouda este maturată 2 luni, dar se experiemntează și cu maturare mai îndelungată.

blank
blank

Mini-producerea a avut parte și de turiști. Anul trecut, circa 300 de oaspeți au vizitat secția de producere de brânzeturi din Dancu, majoritatea străini.

blank

Vă recomand să gustați neapărat din cașcavalul de Dancu: să simțiți gustul veritabil de lapte, onctuozitatea necesară și gustul plin al unui cașcaval bun. Evident cu un vin bun!

blank
blank

Încercați să găsiți cașcavalul de Dancu la Nr1 sau Fourchette sau chiar la fabrică, în Dancu.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.