Reţeta de joi: costiţe de porc cu… Rose!

Rubrica noastră permanentă „Reţeta de joi” merge astăzi, pentru prima dată în ospeţie şi anume la restaurantul hotelului Jolly Alon. Din start trebuie să precizez că bucătarul casei nu ştia din timp ce vom prepara. Când am ajuns pe loc, am ochit orb cu degetu-n hartă (mai corect spus – în meniu) şi am decis: vom face împreună costiţe de porc cu chipsuri de casă. Şi ca să stricăm definitiv stereotipurile, vom asocia aceste bucate cu un vin… rose! Da-da, să nu creadă lumea că rose-ul e doar pentru fete şi se asociază numai cu deserturi! În stânga mea – Vitalie Iurco, master-chef la Jolly Alon.   IMG_7331

Ingredientele pentru reţeta noastră sunt foarte simple şi accesibile: le vedeţi în imagine. În stânga avem mirodenii folosite la marinarea cărnii, în drepta – costiţa şi cartofii secţionaţi pentru chipsuri. Costiţa de porc trebuie să fie, bien sûr, fragedă şi – de dorit – marinată câteva ore (se poate chiar şi o noapte) înainte de preparare.

IMG_7198

Cu Doamne ajută, purcedem la treabă! În primul rând, trântim carnea odihnită pe un grătar bine înfierbîntat.

IMG_7200

După ce puneţi carnea pe grătar, nici gând să fugiţi la televizor, la un pahar de bere sau să luaţi seminţe de floarea soarelui în mână! Stăm lângă plită atenţi: 3 minute pe-o parte, alte 3 minute pe altă parte – e mai mult decât de-ajuns.

IMG_7204

După ce am fript carnea la grătar, nici ca să se coacă, dar nici crudă să fie – o plimbăm agale printr-un sos BBQ. În cazul nostru, e un amestec de ketchup, miere de albine, pasta de tomate, rozmarin şi alte flecuşteţuri pe care le are la îndemână cheful de la Jolly Alon: sare, piper, mentă sau oregano.

IMG_7210

Sosul care rămâne în tigaie nici gând să-l aruncaţi! O să ne trebuiască la urmă. După ce am învârtit carnea prin sos, ducem costiţa în cuptorul încins la 200 grade, pe maxim 8-10 minute.

IMG_7213

Iar cât cuptorul lucrează pentru noi, noi lucrăm asupra chipsurilor de casă. Asta nu-i altceva decât cartof tăiat subţirel şi prăjit în ulei. Şi nu vă speriaţi dacă nu aveţi friteuză acasă: un ceaun cu ulei încins se va descurca aşa de bine că tocmai şi McDonaldsul va fi gelos! Contează să fie tăiat subţire cartoful, uleiul să fie bine încins (170 grade) şi să fie ulei din plin.

IMG_7237

La fel de important este ca după ce scoatem cartofii din ulei, să-i aşternem pe nişte şerveţele să se lepede de satana colesterol.

IMG_7239

Ca decor şi parte verde pentru mâncarea noastră vom folosi nimic altceva decât… frunze de sfeclă. Da-da, sfeclă, frunzele culese de fragede – sunt pur şi simplu excepţionale!

IMG_7222

După 8-10 minute, scoatem costiţa din rolă. Ah, da! Ne amintim de sosul pe care l-am lăsat de-oparte în tigaie, îl readucem în prim-plan şi ungem frumuşel de-asupra costiţa de porc.

IMG_7243

Costiţa noastră o vom asocia – probabil neaşteptat pentru mulţi – cu Rose. Am ales un Rose produs din Cabernet Sauvignon, Castel Mimi 2015. Unii consideră greşit că acest vin e doar pentru dame şi se împerechează doar cu deserturi. Wrong!

IMG_7313

Pentru rose e foarte imporant să fie cât mai proaspăt: anume aşa este cel din noua gamă de vinuri Castel Mimi. Parfum floral şi fructat, 13.5% alcool care nu se simt în gust şi se dezintegrează foarte bine alături de costiţa de porc. Apropo de costiţă, am şi uitat de ea, cred că e timpul potrivit s-o servim.

IMG_7279

IM-PE-CA-BIL! O mâncare bună este de două ori mai gustoasă când este servită în combinaţie cu un vin potrivit (încercaţi reţeta aceasta cu acest vin şi să văd cum mă contraziceţi!) şi de trei ori mai gustoasă – când este servită într-un decor frumuşel ca la terasa Jolly Alon. Poftă bună!

IMG_7295

Reţeta este destul de simplă, dacă însă vă complicaţi să gătiţi acasă – exact aşa ceva (şi nu numai) se face zilnic la Jolly Alon.  Aşi fi bucuros dacă faceţi acasă sau gustaţi în oraş aşa ceva – să-mi daţi un feedback: cum vi s-a părut asocierea dintre carne de porc şi Rose.

Mulţumesc restaurantului Jolly Alon pentru invitaţia de găti împreună reţeta de joi. Voi reveni cu siguranţă aici, pentru că verificat personal bucătăria, văzut personal cum un master chef lucrează fix ca la Masterchef şi pentru că I like!

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *