Semne bune anul are: primele vinuri din roada 2018

Am degustat aseară, într-o atmosferă fantastică la Casa Dacă, primele vinuri din roada anului 2018.

blank

Am avut șase vinuri, din soiuri diferite, de la producători mari și mici. Vinurile au fost degustate „în orb”, încercând să facem o diferențiere de soi, dar și să ne convingem că vinul bun nu trebuie să fie neapărat scump.

blank

Le vedeți mai jos în ordinea degustării noastre.

Feteasca Albă 2018 Gogu Winery

Este prima încercare de a produce vin din acest soi la Gogu Winery. Struguri din zona Ștefan Vodă. “Un vin — enigmă de la început. După fermentare, l-am pus deoparte și am uitat de el, ocupându-mă de celelalte vinuri. După 3-4 săptămâni, am deschis capacul și m-a dat jos un val plăcut de arome”.

Ediție limitată, 2000 de sticle, dintre care au mai rămas în vânzare doar 700. Îl găsiți la Casa Dacă, dar și la alte vinoteci din oraș.

blank

Sauvignon Blanc 2018 de Purcari

Vinăria Purcari nu a avut probleme niciodată cu Sauvignon Blanc, însă, roada anului 2018 mi s-a părut excepțională. Nuanțe de coacăză verde, alături de fructe exotice: citrice și grapefruit. Gustul este proaspăt, cu o aciditate foarte plăcută. 13% vol alcool, care nu se resimt în gust. Face o pereche foarte bună cu fructe de mare sau paste, sau cu ele luate împreună. Un adevărat compliment pentru o vinărie care face la scară largă un SB atât de bun.

blank

Pinot Grigio 2018 Vinăria din Vale

Un vin degustat în avanpremieră: arome tipice de Pinot Gris, fructe galbene. Proaspăt, fructat, revigorant. Produs din struguri proprii de pe plantațiile din Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul. O zona specifică care permite obținerea unor arome tipice a unui Pinot Grigio. Metoda clasica pentru vinurile albe, fermentarea la temperaturi controlate.

blank

Feteasca Regală 2018 Chateau Vartely

Un vin cu raport preț-calitate extraordinar. Prospețime, arome, gust ușor și plăcut — are tot ce-i trebuie! Există momente când nu cauți un vin greu, dar anume ceva lejer, pentru a potoli setea. Feteasca Regală de la Vartely face parte din această gamă. Culoare galbenă, cu nuanțe de floare de tei, arome de caise și flori de câmp, iar parfumul exotic este susținut de o aciditate revigorantă. Un vin care e bun an de an, rezultat al plantațiilor proprii bine îngrijite și a măiestriei de vinificator.

blank

310 Altitude Chardonnay & Feteasca Regală 2018 Fautor

Mariaj perfect între un soi clasic European și unul autohton — zona cu mare perspectivă pentru vinuri. Arome de fân și măr împletite extraordinar de bine cu nuanțele de miere de albină și flori de tei. Un alt exemplu de raport preț-calitate bun. Un vin care trebuie de băut tânăr, bine răcit, la bucate ușoare. Vin cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Trăian”, de pe plantațiile proprii ale companiei.

blank

Viorica 2018 Atu Winery

Prima încercare de a vinifica acest soi la Atu, reprezentând un real succes. Foarte diferit de ceea ce există pe piață, o Viorică deosebită. Arome de petale de trandafir, flori de câmă, exotică, cu o corpolență interesantă și post gust plăcut. Vii proprii din satul Voinescu, Hâncești, al 5-lea an pe rod, vinificat și îmbuteliat în premieră la Atu. O ediție limitată – 4000 sticle.

blank

Participanții la degustare s-au convins că 2018 are într-adevăr semne bune, iar fiecare și-a ales câte un favorit. Încercați-le și voi!

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.