Top 9 vinuri cu potențial de păstrare

Am încercat aseară să ne edificăm în jurul noțiunii de „vin cu potențial de păstrare”, la o degustare la superlativ la Purcari Wine Bar. Am ales 9 vinuri de la mai multe crame, mari și mici, despre care avem un verdict clar: sunt bune de pus la colecție! Adică, sunt bune acum, dar pot fi și mai bune cu timpul.

Evident, ele sunt în număr mai mare de 9 în Republica Moldova, dar de dragul papilelor le-am ales doar pe câteva dintre cele mai bune. Valoarea de raft a celor nouă vinuri e de 4 200 de lei, de asta, oaspeții noștri știu când e momentul să le deguști pe toate la un preț de 490 lei.

Publicul spectator a înțeles de ce doar 1% din vinurile lumii sunt bune de pus la păstrare, cum un snob dă verdict pentru potențialul unui vin fără pașaport tehnic și redegustare, cum poate fi mai bun un vin abia din al zecelea an, care este cheia marilor succese în “balanța” dintre aciditate, alcool, tanin, fruct, etc-etc. Vinuri la superlativ, vă rog, să le puneți în colecție, să le recomandați străinilor. Peste câțiva ani, îmi veți mulțumi! 🙂

blank

Le-am aranjat în ordinea potrivită pentru degustare, adică e o linie non-erarhică, dar fiecare e un vârf în gama sa.

Riesling 2018 Mănăstire Rorbach, Gitana Winery

Este, deocamdată, cel mai bun Riesling din Republica Moldova. Cules de pe numai 5 hectare în satul Romanești, în vârful colinei, unde se afla cândva Mănăstirea Rohrbach. Un vin de terroir, pe care îl urmăresc din 2014, cu mici fluctuații — la fel de bun an de an. Frații din anii mai vechi (2014, 2015) a generat acea notă petrolieră unică specifică Rieslingurile bune și credem că 2018 va fi și el extraordinar peste 2-3 ani. Costă 278 mdl la Purcari Wine Bar.

blank

Alb de Purcari 2017, Vinăria Purcari

Înțeleg că pot fi suspectat de subiectivism atunci când vorbesc despre vinurile Purcari, dar nu mă tem să o spun: acesta este unul dintre cele mai bune vinuri albe din Republica Moldova. Nu e despre parfum exagerat, e despre finețe în arome și în gust, e despre finețea unu parfum franțuzesc. Exemplarele mai vechi au dus-o până la 10 ani fără probleme și credem că 2017 are același potențial. 315 mdl la Purcari Wine Bar.

blank

The Governor’s Blend 2018, Castel Mimi

Un vârf de gama la Castel Mimi, numit în cinstea fondatorului Constantin Mimi — ultimul guvernator, vinificator, dar și o personalitate marcantă a Basarabiei. The Governor’s Blend reprezintă un cupaj spectaculos din Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră și Saperavi, roada 2018, maturat 16 luni în butoaie din stejar francez, Radoux. Intens rubiniu, cu arome fine de prune uscate și șofran, cu un gust plin și nobil, cu o astringență plăcută. Un veritabil vin de colecție, care poate fi savurat fie acum sau peste ani. Ediție limitată, doar 6 555 de sticle.

blank

Merlot 2016, Caragia Winery

Cel mai bun Merlot al momentului în Republica Moldova. Roada 2016, din regiunea de sud, cules la maturitate deplină, maturat 18 luni în butoi de stejar francez Seguin Moreau (doar două barricuri!), îmbuteliat manual și pus la păstrare în sticlă pentru mai bine de 2.5 ani deja! Eticheta, cutia, capsula — totul vine să sugereze că vorbim de un vin high class. Iar conținutul confirmă ideea: rubin intens, cu fruct foarte bogat (vișină în suc propriu, prune), ciocolată, vanilie și un gust care învăluie toate papilele! 450 mdl la Purcari Wine Bar.

blank

Taraboste Tribut 2016, Château Vartely

Crama de la Orhei a scos în acest an 2 bijuterii oenologice de mare rafinament: Saperavi 2017 și Cabernet Sauvignon 2016, îmbuteliate într-o gamă superioară cu genericul Taraboste Tribut. Avem în față unul dintre cele mai puternice Cab-uri din Republica Moldova. 30 de luni de barrique, doar 7 156 de sticle, cutie suvenir care ascund o sticlă grea, la propriu și figurat. Gama Taraboste Tribut s-a impus cu aur la Mundus Vini și Vinarium 2020, dar și cu aur la un concurs francez specializat pe vinuri baricate. 800 mdl la Purcari Wine Bar.

blank

Echinoctius 2017, Equinox

Am degustat de mai multe ori, diferite vintage-uri de la Equinox – din 2009 încoace, toate sunt superbe, cu o evoluția fantastică. Este vârful de gamă al cramei Equinox a lui Constantin Stratan. Un vin roșu la superlativ — cupaj de Cabernet Sauvignon, Rara Neagră și Merlot, roada anului 2017, maturat 30 de luni în baricuri și turnat într-o ediție limitată de circa 2 000 de sticle. Vin cu un mare potențial de păstrare. Crama Equinox produce doar vinuri din strugurii proprii, iar Echinoctius adună în sine doar ce-i mai bun. Un vin care dispare foarte rapid după ce este lansat pe piață! 550 mdl la Purcari Wine Bar.

blank

Illustro 2015, Fautor Winery

Este unul dintre cele mai clasice, corecte și faine cupaje din Republica Moldova. Făcut ca la carte, un gentelman în gama sa. Încă de la Illustro 2009, vorbesc că acesta reprezintă pentru mine unul din cele mai corecte și bune blenduri roșii din Republica Moldova, care la o degustare oarbă poate fi confundată ușor cu un francez. În 2025 acest vin va fi o bijuterie. 350 mdl la Purcari Wine Bar.

blank

Negru de Purcari Vintage 2015, Vinăria Purcari

Vinul – carte de vizită a Republicii Moldova. Anume roada 2015 a luat peste 20 de medalii anul acest. Aur la Berliner, Mundus, Mondial de Bruxelles, Decanter — oriunde nu a fost trimis!

Cupaj tradițional din trei soiuri – Cabernet Sauvignon, Saperavi și Rara Neagră, roada anului 2015, maturat 18 luni în butoi de stejar și ulterior învechit la sticlă. Cu o culoare rubinie, se remarcă printr-un buchet complex şi intens, cu nuanțe de fructe dulci – prune coapte și smochine – ce se dezvoltă în timp, dublate pe final de arome fine de mirodenii și condimente. Tanini delicați şi un postgust senzual, de lungă durată. Savurați acest vin după o decantare corespunzătoare, de cel puțin jumate de oră.

blank

Ice Wine 2016, Vinăria Purcari

Un sommelier a zis că acest vin ar putea trăi până la 50 de ani! Nu știu dacă chiar atâta, dar este un vin evident predispus evoluției frumoase în timp. Duet și un duel între foc și gheață, o experiență complexă, un vin emoționant și provocator. Are o culoare aurie lucioasă, cu adevărat festivă. Aromele sunt complexe, cu nuanțe de miere și fructe dulci ce se dezvoltă în timp, dezvăluind arome fine de mirodenii și fructe exotice. Gustul dulce și catifelat prezintă note profunde, dar delicate de stejar. 380 mdl la Purcari Wine Bar.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.