XXL: Top cele mai mari sticle de vin moldovenesc

Mărimea contează, inclusiv atunci când vine vorba de sticlele de vin. Din epoca modernă ne-am obişnuit cu sticlele standard, de 750 ml, dar puţin ştiu că există o multitudine de sticle de diferite dimensiuni, mai mari sau mai mici. Sticlele mari au mici secrete. Bunăoară, se consideră că în sticla Magnum (de 1.5 litri) vinul are un mai mare potenţial de învechire. Oxigenul este dușmanul vinului, iar sticla Magnum, având un dop identic cu cel al unei sticle standard, lasă să intre aceeași cantitate de aer la o sticlă dublă de vin, astfel că oxigenul va dăuna mai puțin.

wine-bottle-size-chart2

sursa foto: winestory.ro

În Republica Moldova nu foarte mulţi producători experimentează cu sticle de dimensiuni ne-standard. Cambinatul de vinuri Cricova pare să aibă cele mai diferite forme. Cea mai mare întâlnită în retail – Cricova spumant alb brut de 6 litri – 1656 de lei. Sticla denumită în limbajul profesioniştilor Imperial sau Metusaleh conține echivalentul a opt butelii standard. Urmează Double Magnum de 3 litri (1044 de lei) – echivalentul a patru sticle obişnuite. Toate conţin acelaşi spumant brut produs după metoda tradiţională, respectiv, e acelaşi produs ca şi în sticlele obişnuite.

IMG_9492

Un alt producător cu XXL în gama sa este Chateau Vartely. La magazinul de firmă al companiei, în vinoteci sau la raftul de vinuri din Fourchette Gourmet puteţi întâlni Taraboste Pur Aristocratic îmbuteliat în sticle de 3 litri şi Magnum de 1.5 litri. În vasul Double Magnum veţi găsi Rezerva 2009 – un vin emblematic care nu prea mai este întâlnit în sticlele ordinare. Costă 688 de lei şi este o investiţie bună pentru amatorii de vinuri rare. În sticla Magnum de 1.5 litri puteţi cumpăra un Chardonnay barrique cu 396 de lei. Sticla obişnuită de Taraboste alb costă 216 lei, deci e un pic mai ieftin la volum dublu.

IMG_9511

Nu în ultimul rând, Purcari are vinuri în sticle Magnum de 1.5 litri. Negru de Purcari 2010 şi Alb de Purcari 2013, în sticle de 1.5 litri, se vând la acelaşi preţ de 468 lei bucata.

IMG_9506

Vinurile din sticle mari sunt ideale pentru a bea cu prietenii: dintr-o sticlă Magnum pot degusta, dintr-o dată, de la opt până la zece oameni. În plus, este un cadou foarte impresionant, testat nu o dată pe propria piele.

Şi, poate cel mai important argument: le spuneţi tuturor că aţi deschis o singură sticlă cu vin, nu mai multe 🙂

Să serviţi numai vinuri bune, indifierent de mărime!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *