O degustare unică: verticala Negru de Purcari

De mai bine de un an am acest vis: să organizăm o degustare pe verticală a unui vin emblematic din Republica Moldova. Probabil, unii connaiseuri de peste hotare o să se mire, dar la noi e dificil să găsești stocuri de „verticale” prin vinării. Am căutat la diferiți producători, am scotocit prin colecții… și abia aseară evenimentul s-a materializat. Și nu oricum, toate planetele s-au aranjat anume așa cum visam: am avut chiar regele vinurilor roșii din Moldova — Negru de Purcari. Din 2016, 2015, 2013, 2011 și 2009.

blank

Când spunem Negru de Purcari, înțelegem vinul „carte de vizită” a Republicii Moldova. Cupaj din trei soiuri: Cabernet Sauvignon (70%), Saperavi (25%) și Rara Neagră (5%), maturat 18 luni în butoi de stejar francez și învechit ulterior cel puțin jumătate de an la sticlă. Rețeta nu se schimbă cu timpul: Purcari rămâne Purcari. Din 1827.

blank

Am început așa cum spune cartea, de la cel mai tânăr, spre cel mai matur. În 2016 a fost o recoltă globală cu 5% mai mică la nivel mondial (OIV vorbind despre cel mai scăzut randament din ultimii ani), însă în micro zona Purcari vremea a fost bună. Avem un vin tânăr, cu carater, cu fruct și tanin prezent.

blank

2015 deja dă semne de maturitate. Note de cafea și ciocolată peste un fruct elegant, dar și un post gust de zile mari. Aur la Berliner, Mondial de Bruxelles, Mundus Vini (adică peste tot), cu mențiunea că la ultimul concurs a fost declarat și „Best of show”.

blank

După primele două vinuri, am intrat în zona „Vintage” — anii în care condițiile climaterice au fost deosebit de favorabile. De altfel, de ce Purcari-ul se mândrește cu terroir? Pante cu expunere estică, aproape de Marea Neagră, cu curenți de aer care domolesc vara arșița, iar iarna îmblânzesc gerul. Soluri castanii cu textură nisipoasă și lutoasă, în a cărei compoziție se gasește un element rar, rubidiul, ce favorizează obținerea vinurilor de culoare specifică, de la roșu purpuriu până la rubiniu.

blank

În 2011 am început să simțim deja notele terțiare — piele tăbăcită, humus, etc — dar și un post gust de poveste.

blank

Și ultimul, dar nu cel din urmă — 2009. O legendă! Un vin care nu mai poate fi găsit ân vânzare. Un vin despre care am afirmat fără ezitare că se poate înscrie în liga vinurilor mari din lume: rubin cu disc cărămiziu, arome de fructe, condimente și sofian, rotund, foarte rotund, dar și un post gust luuung! Complexitate!

blank

Am organizat și o licitație spontană a ultimei sticle din 2009: o doamnă o oferit 5500 lei, altcineva a adăugat 5000 de lei, iar Purcari a dublat rezultatul final: 20 000 mii de lei vor merge spre o familie cu mulți copii din satul Purcari, care face istoria să meargă înainte, acolo în sat, la Purcari! Voi reveni cu detalii despre această istorie, pentru că este o poveste fantastică, iar și mai suprinzător este cum s-au aranjat lucrurile să iasă așa de frumos! Uneori, cosmosul te ajută când vrei să faci ceva bun. Divin!

blank

Mulțumesc tuturor pentru prezență, partenerului Purcari pentru oportunitatea de a face acest vis realitate.

Urmăriți pagina Purcari Wine Bar, avem încă multe vise de transpus în viață 😉

blank blank blank blank blank blank blank

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.