Viața are gust… cu vin, caviar și foie gras

Am organizat ieri un eveniment ieșit din comun la Purcari Wine Bar, încercând să asociem cele mai bune și scumpe vinuri cu delicatese pe masură. Din start, o să menționez prețul, să-i zic — ușor ieșit din comun pentru realitățile noastre economice — 1 800 de lei de persoană. El a fost dictat de costul mare al „ingredientelor”. Am degustat vinuri de peste 1 000 de lei sticla și delicatese a căror preț se calculează în dolari suta de grame.

Am debutat cu Caviar de Sturion, acvacultură în regiunea transnistreană, doar slab sărat, fără conservanți, 100 gr = 100 $. Caviarul a fost așezat pe trei tipuri de așternut — mini-blinie, ou de prepeliță și pâine proaspătă, ca oaspeții să poatre distinge gustul adevărat al caviarului. Am pus alături și o felie de cașcaval artizanal de la Sălașul Baciului, pentru un experiment — să facem o antiteză în adâncimea gustului. Mă bucur că oaspeții au apreciat prospețimea și calitatea caviarului!

blank

Caviarul a mers la pachet cu cel mai bun spumant al momentului din Moldova — Grand Cuvée de Purcari Vintage 2016 Purcari Wines. 60% Chardonnay; 30% Pinot Blanc; 10% Pinot Noir, din recolta anului 2016. Maturat pe drojdii 18 luni, cu potențial de evoluție. Perlaj scânteietor, persistent și fin, arome de fructe galbene și o adiere de floarea soarelui încă subtilă, dar care se pronunță cu fiecare an. Îl avem cu 460 de lei în vânzare. Evident că această combinație este o delicatesă scumpă, dar vă sfătui să încercați măcar o dată-n viață. Veți fi stimulați apoi să reveniți la ea 🙂

blank

Am continua cu Sauvignon Blanc 2019 GOGU Winery, alături de tartar de somon. Proaspăt, foarte proaspăt și somonul, dar și SB-ul. Aflat undeva la mijloc de stiluri, între Noua Zeelandă și Franța, Sauvignon-ul Blanc de la Ilie Gogu a impresionat cu frunze de tomate, ușor citrice, dar și aciditate VS alcool de numai 12% (o raritate în zilele noastre!). Rețeta tartarului e foarte simplă – veniți la Purcari Wine Bar și v-o spun!

blank

Cine s-ar fi gândit?! Să facem așa un salt neașteptat: de la un SB foarte proaspăt la un Ice Wine dulce?!

La mijloc se află o combinație culinară de extremă — dulce VS gras — destul de populară în lume. Ice Wine Minis Terrios Wines 2018 cu foie gras. Au fost voci sceptice referitoare la faptul că servim foaie gras din „borcănaș”, nu proaspăt, dar asta e — nu suntem restaurant, ci vinotecă. În schimb, aceleași voci sceptice au acceptat după ce au văzut „borcănașul” și au gustat: da, e un producător premium din Franța. Avem și Ice Wine, și Foie Gras în vânzare la noi, cu 550 lei borcănașul.

blank

Nu m-am temut să pun la mijloc un dulce, pentru că eram sigur că ceea ce urmează este în măsură să arate „mușchi”.

Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Castel Mimi cu carpaccio de vițeluș. Reserve 2012 a fost maturat 24 de luni în butoaie noi de stejar franţuzesc, îmbuteliat în 2015 (deci 5 ani de maturare la sticlă). Până a apărea Naughty Boys de la EtCetera (75 euro), era considerat cel mai scump vin din Republica Moldova (50 euro la vinărie). Medalie de aur la Mundus Vini, Berliner, Grand Gold Asia Wine Trophy, cei mai buni somelieri l-au remarcat. Un vin de clasă: gem de prune, ciocolată, tabac, pământ — un Cabernet Sauvignon de clasă mare. Mai avem doar 2 sticle în vânzare la Purcari Wine Bar.

blank
blank
blank

Am încheiat serie de vinuri cu o legendă — Negru de Purcari 2011 — un vin pe care coinnaiseurii îl caută cu lumânarea.

blank

Extraordinar de „viu” vinul. La aproape 10 ani, un fruct atât de proaspăt: prune, fructe negre, ciocolată, cu un post gust de poveste! Cred că este unul din puținele vinuri moldovenești care cred că mai duce 5 ani în cârcă fără probleme.

În Negru de Purcari 2011 am început să simțim deja notele terțiare — piele tăbăcită, humus, etc — dar și un post gust de poveste.21 500 lei pentru o sticlă de Negru de Purcari. Nu se vinde decât în verticale.

Am licitat anterior o sticlă din asta cu 21 000 de lei. Mai avem doar câteva exemplare, pe care le vindem numai în seturi verticale: alături de Negru de Purcari din alți ani, 2015, 2013, etc. Vintage 2011 a mers la pachet cu un steak de struț, asemănătoare cu mușchiulețul de vită, numai că mai săracă în grăsimi și mult mai bogată în fier și vitaminele E și omega 3. Un kg de strut costă aproape 500 de lei.

blank

După așa un meniu copios, a fost nevoie de un degistiv. Și am rămas tot în categoria super grea: Bardar 20 de ani, bogat și expresiv, cu nuanțe de cafea și rășină. Catifelat, cu note suave de ciocolată, mmm!

blank

Bardar-ul a făcut o perche tare interesantă cu tradiționalul desert din nordul țării — Baba Neagră. „Black widow”, a tradus unul din oaspeții noștri americani.

A fost o seară de pomină!

blank


You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.