Noutățile Vernisajului Vinului

Ediția a XVI-a a Vernisajului Vinului s-a desfășurat aseară la Chișinău. Evenimentul a migrat de la locațiile tradiționale (Palatul Republicii sau Moldexpo) spre periferie și anume în incinta hotelului „Prezident”. Amplasarea la marginea orașului a fost un motiv de nemulțumire pentru mai mulți participanți: a trebuit să vii cu taxiul, fie să nu consumi dacă ești la volan. S-a parcat cam anapoda; în lipsa agenților de circulație, fiecare a oprit cum a putut.

blank

Cu toate acestea, Vernisajul n-a dus lipsă de vizitatori. La scurt timp de la deschidere, a devenit o adevărată provocare să te apropii de mese, iar pe fundalul muzicii și a gălăgiei din sală, discuțiile cu vinificatorii au fost cam anevoioase. Am avut 5 degustări planificate din timp, dar am renunțat la a treia încercare. Mi se pare că Vernisajul a devenit victima propriului succes: numărul mare de vizitatori erodează ideea de a avea o întâlnire tet-a-tet cu autorii vinurilor.

blank

Aproximativ 50 de companii și-au expus noutățile într-un pavilion mare.

blank

Oamenii au valsat de la o masă spre alta, iar când situația devenea prea încinsă, au putut ieși afară pentru o gură de aer.

blank

Am stat mai puțin de o oră la eveniment, timp în care am reușit să degust doar câteva noutăți albe. Le luăm pe rând, de la mici la mari. „Metafora” albă, pe care o prezentam în ajun, și-a îndeplinit promisiunile: cupajul din Chardonnay, SB și Feteasca a luat premiul pentru cel mai bun alb al Vernisajului.

blank

Mai departe, trei doamne de la marketing vin cu trei vinuri noi.

Natalia Chircă cu o noutate bombă de la Purcari. Traminer sec 2018 îmbuteliat în ediție limitată. Nu sunt fanul vinurilor aromatice, dar acesta are o subtilitate aparte. Revenim în scurt timp la el.

blank

Cricova a scos în premieră un Blanc de Cabernet 2018, îmbuteliat iarăși în serie limitată. La Cricova bifăm și Rose 2018 din Feteasca Neagră, care a obținut premiului Vernisajului pentru cel mai bun roz.

blank

Și Radacini vine cu o gamă nouă — Ampre — cu etichete și conținut deosebit. În cazul de față, avem un cupaj de Viorica, Riesling & Chardonnay prezentat de Elena Uporova.

 

blank

Ca să fim acuzați de gender balance incorect, trecem la bărbați.

MinisTerrios a adus la Vernisaj noul Sauvignon Blanc 2018, dar și un cupaj alb nou — Harap Alb. Un vin deosebit, cu o legendă foarte frumoasă.

blank

Fautor are gata un Tempranillo nou, după succesul celui din 2015. Din păcate, n-am reușit să-l degust, dar reparăm gereșeala foarte rapid.

blank

Brandul Chateau Cristi a participat la Vernisaj în premieră. Alexandru Puiu îi transmite câștigătoarei unui concurs de pe Facebook un Cabernet Sauvignon cules de pe vii de 60 de ani.

blank

7 coline – o serie nouă de vinuri de la Vinăria din Vale. Revenim și aici în scurt timp cu detalii.

blank

Două vinuri care au fost un fel de descoperire a serii pentru mine: Sauvignon Blanc 2o18 și Piatra Albă — cupaj de SB și Feteasca, maturat 3 luni la butoi, de la Migdal P. Vinuri cu un RPC extraordinar.

blank

La Vernisaj a fost amenajată și o masă la care erau servite doar vinuri medaliate la concursuri de peste hotare. Roman Rotarov turna aici.

blank

În general, atmosfera a fost relaxată. Directorul ONVV Gheorghe Arpentin oferă interviu, iar jurnalista de la Unimedia dă un exemplu de profesionalism: cu o mână microfonul, cu alta — paharul. Asta numesc și eu documentare adevărată!

blank

Un brand nou care ia amploare: vinurile Apriori.

blank

Iar Geo Lupascu de la Pomușoară Dulcișoară a făcut un pas serios înspre vinuri îmbuteliate, cu noul său brand Pomu.

blank

Viorica și Feteasca Albă 2018 — vinuri de încerca de la ATU, desigur, alături de noutăți bune de la Carpe Diem.

blank

Oameni buni! Vă atrag atenția la noile spumante Aurelius: brut și extrabrut, alb și rose, cu un pumn de medalii la diferite concursuri. Foarte bune!

blank

Iar Carlevana are în arsenal o Viorica, dar și câteva roșii noi, pe care din păcate n-am reușit să le degust. Dar, sunt sigur că reparăm și aici.

blank

Din Găgăuzia, am primit semnale bune cu Sauvignon Blanc 2018 de la Novak, dar și cu un nou cupaj de Alb de Onițcani & Rkațiteli, dar și cu noutăți de la Kara Gani.

blank blank

Am făcut câteva cercuri, dar așa și n-am putut ajunge la Vartely, iar pe Ala Agrici am surprins-o cu paharul gol!

blank

Una peste alta, concluzia generală a acestui Vernisaj: avem vinuri bune tot mai multe, dar și tot mai multă lume dornică să le descopere. Pe viitor cred că o să vin mai devreme de deschidere, ca să reușesc să le degust în pace.

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.