Reînvie primul castel vinicol din Moldova
Update: articolul a fost tradus şi în limba rusă, de către http://locals.md/2015/ozhivaet-pervyiy-vinodelcheskiy-zamok-moldovyi/
Ziua liberă mi-am petrecut-o, ca orice moldovean respectabil, la… „stroică”. Aşadar, am vizitat ieri Castelul Mimi. La 35 de kilometri de Chişinău (în satul Bulboaca, Anenii Noi) reînvie, la propriu şi figurat, primul castel vinicol din Moldova. O adevărată bijuterie arhitecturală, construită în 1901 de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, şi ascunsă de ochii lumii decenii la rând.
Arhiva din sat a ars, iar Castelul este restaurat cărămidă cu cărămidă din poze vechi. Unele dintre fotografii au fost găsite la o nepoată a lui Mimi, stabilită cu traiul în România.
Este, de departe, cel mai mare proiect al anului în domeniul turismului vinicol. Castelul Mimi va include vinăria, beciuri, hotel, muzeu, săli de degustaţie. Proprietarii promit să deschidă complexul la Sărbătoarea Vinului, iar prima nuntă este deja programată.
Beciurile sunt readuse la starea în care erau cu 100 de ani în urmă. Arată, pur şi simplu, impresionant. Păcat că pozele nu redau mirosul din beci.
Iată ce frumuseţe a stat „îngropată” efectiv în pământ timp de peste un secol.
Şi poftiţi să vedeţi cum au „înfrumuseţat” sovieticii galeriile subterane.
Slavă Domnului că în Moldova mai există oameni întregi la cap, care ştiu să pună preţ pe tradiţie şi istorie!
Şi civilizaţia modernă a lăsat anumite amprente în galeriile subterane de la Mimi.
De altfel, tradiţia şi modernul se îmbină destul de armonios la Mimi. În timp ce vinurile de colecţie stau cuminţi în cave…
… cupajele se maturează în cel mai scump barrique din lume. Quintessence, Bordeaux – 700 euro un butoi de 300 de litri. Acum, un exerciţiu de matematică: e scump vinul dacă într-un barrique încap 400 sticle de vin (0,75 l), iar butoiul poate fi folosit maxim pentru trei vinuri?!
Presa şi cisternele de inox la Mimi sunt de ultimă generaţie, un fel de Rolls Royce în domeniul vinificaţiei. Eu mă tem tare de înălţime, aşa că pozele au fost făcute de cel mai curajos Iepuraşdelaoraş.
Iar sala de degustaţie… Doamne! Niciodată n-am întâlnit pe şantier vreun moment mai romantic…
Ilie s-a tăvălit pe jos de plăcere, la propriu.
Aha! Şi pentru cei mai răbdători cititori am o curiozitate. Voi aţi ştiut că pătrăţelele de pe eticheta de la Mimi sunt diferite şi semnifică ceva?! Ele „trădează” aromele şi nuanţele din vinul respectiv. Atrageţi atenţie, rozeul are culori de căpşună, zmeură; Cabernet – evident cu prună uscată; Ice Wine vine la pachet cu caramela, etc. Roşu de Bulboaca – vinul care m-a cucerit cu nuanţe de flori de salcâm. Nu ştiam că poţi găsi aşa ceva într-un cupaj de Cabernet şi Merlot.
La final, un quiz: cine ghiceşte (scrieţi în comentarii) ce reprezintă drăcovenia de mai jos, acela primeşte un vin excepţional de la Mimi.
În loc de epilog: Constantin Mimi era unul dintre puţinii posesori de maşini Ford în Basarabia 🙂
PS: Apropo, chiar astăzi, vinurile Mimi împlinesc trei ani de la lansare! Felicitări şi la mulţi-mulţi ani din partea blogului FineWine!