Vinul Moldovei, în vizorul Master of Wine
Renumitul critic internațional de vin, Master of Wine Frank Smulders, a prezentat, la 5 octombrie 2018, la București, un master class cu vinuri moldovenești. Evenimentul s-a desfășurat la hotelul Sheraton, fiind organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului.
Frank Smulders este originar din Olanda și are o experiență de peste 40 de ani în domeniul vinurilor. El a obținut prestigiosul titlu de Master of Wine în 1992, fiind pe atunci cel mai tânăr candidat și al 2-lea om din Europa care devine MW.
Evenimentul de la București a fost destinat importatorilor, sommelierilor, reprezentanților HORECA și jurnaliștilor specializați în vinuri, și s-a desfășurat cu o zi înainte de Festivalul Vinului moldovenesc de la Snagov.
Frank Smulders a selectat împreună cu echipa ONVV 19 vinuri din Moldova, pe care le-a prezentat rând pe rând publicului.
În general, expertul a vorbit în linii pozitive despre vinul Moldovei. A apreciat multe mostre pentru faptul că nu exagerează cu stejar, spunând că epoca „Parkerizării” este pe apus.
„6 luni in stejar. Se simte prezența lemnului, dar la fel există o multitudine de fructe negre în arome. Alcool un pic ridicat, de 13.5%, dar este și o aciditate splendidă. Vinul are potenția de păstrare și în 2 ani va deveni și mai complex. Îmi place acest soi și îmi întărește convingerea că un vin din soi local este mai bine adaptat locului unde se produce”, a spus Frank Smulders despre Rara Neagră Autore, de la Fautor Winery.
Un alt vin menționat de Master of Wine — cupajul Chardonnay & Feteasca Albă de la Vinăria Vale: „Este o idee bună să combini Chardonnay cu soiuri locale. Uneori e boring, mai ales pentru experți, să degustăm același Chardonnay. O atingere locală în acest vin, reprezintă o idee buna. Mă bucur că niciunul din vinuri nu exagerează cu stejarul. Cu totul alte timpuri decât în urma cu 10-20 ani”.
Din lipsă de spațiu și timp, nu mă voi putea referi la toate vinurile apreciate de Master of Wine, dar, repet, impresia totală a fost una pozitivă. Ultimul vin al „maratonului” de la București a fost Maluri de Prut, de la Purcari. „Un vin structurat, iar complexitatea se dezvoltă pe parcurs. O bună balanță între alcool, aciditate și arome”, a subliniat Frank Smulders.
După master class, oaspeții au putut face un tur al cramelor moldovenești, degustând și alte vinuri decât cele de la master class. Și ghidul Fine Wine a fost prezentat la eveniment.
„Suntem interesați de piața României, vom investi mai mult aici și vom continua să căutăm prieteni ai Vinului Moldovei”, a declarat la eveniment Gheorghe Arpentin, directorul ONVV.
Felicitări Wine of Moldova pentru acest eveniment. Vinul Moldovei a obținut, așadar, o voce în plus pe arena internațională!