Vinul Moldovei, în vizorul Master of Wine

Renumitul critic internațional de vin, Master of Wine Frank Smulders, a prezentat, la 5 octombrie 2018, la București, un master class cu vinuri moldovenești. Evenimentul s-a desfășurat la hotelul Sheraton, fiind organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Frank Smulders este originar din Olanda și are o experiență de peste 40 de ani în domeniul vinurilor. El a obținut prestigiosul titlu de Master of Wine în 1992, fiind pe atunci cel mai tânăr candidat și al 2-lea om din Europa care devine MW.

blank

Evenimentul de la București a fost destinat importatorilor, sommelierilor, reprezentanților HORECA și jurnaliștilor specializați în vinuri, și s-a desfășurat cu o zi înainte de Festivalul Vinului moldovenesc de la Snagov.

blank

Frank Smulders a selectat împreună cu echipa ONVV 19 vinuri din Moldova, pe care le-a prezentat rând pe rând publicului.

blank

În general, expertul a vorbit în linii pozitive despre vinul Moldovei. A apreciat multe mostre pentru faptul că nu exagerează cu stejar, spunând că epoca „Parkerizării” este pe apus.

blank

„6 luni in stejar. Se simte prezența lemnului, dar la fel există o multitudine de fructe negre în arome. Alcool un pic ridicat, de 13.5%, dar este și o aciditate splendidă. Vinul are potenția de păstrare și în 2 ani va deveni și mai complex. Îmi place acest soi și îmi întărește convingerea că un vin din soi local este mai bine adaptat locului unde se produce”, a spus Frank Smulders despre Rara Neagră Autore, de la Fautor Winery.

blank

Un alt vin menționat de Master of Wine — cupajul Chardonnay & Feteasca Albă de la Vinăria Vale: „Este o idee bună să combini Chardonnay cu soiuri locale. Uneori e boring, mai ales pentru experți, să degustăm același Chardonnay. O atingere locală în acest vin, reprezintă o idee buna.  Mă bucur că niciunul din vinuri nu exagerează cu stejarul. Cu totul alte timpuri decât în urma cu 10-20 ani”.

blank

Din lipsă de spațiu și timp, nu mă voi putea referi la toate vinurile apreciate de Master of Wine, dar, repet, impresia totală a fost una pozitivă. Ultimul vin al „maratonului” de la București a fost Maluri de Prut, de la Purcari. „Un vin structurat, iar complexitatea se dezvoltă pe parcurs. O bună balanță între alcool, aciditate și arome”, a subliniat Frank Smulders.

blank

După master class, oaspeții au putut face un tur al cramelor moldovenești, degustând și alte vinuri decât cele de la master class. Și ghidul Fine Wine a fost prezentat la eveniment.

blank blank

„Suntem interesați de piața României, vom investi mai mult aici și vom continua să căutăm prieteni ai Vinului Moldovei”, a declarat la eveniment Gheorghe Arpentin, directorul ONVV.

blank

Felicitări Wine of Moldova pentru acest eveniment. Vinul Moldovei a obținut, așadar, o voce în plus pe arena internațională!

blank

You may also like...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *