Wine Friendly: cum a fost primul eveniment
Primul master class public din seria #WineFriendly a avut loc ieri la Carpe Diem, Wine Shop & Bar. Tema „lecţiei” a fost una deosebită: cât de mult contează forma paharului atunci când servim un vin.
Am învăţat cum aromele şi gustul fiecărui vin variază în funcţie de paharul din care este servit. În imagine aveţi 4 pahare bune şi unul – Joker (de plastic, dar poate fi şi de sticlă) – folosit în multe restaurante în mod foarte-foarte greşit.
Seminarul a fost condus de sommelierul Carpe Diem, Mihai Bradu şi jurnalistul Cristian Jardan de la Unimedia.
În stânga – avem un pahar Riedel pentru Chardonnay barrique, în dreapta – Sauvignon Blanc. Turnăm vinurile greşit – greşim în gust şi arome.
Iar aici, Mihai Bradu explică diferenţa dintre un pahar de Pinot Noir şi altul – Chardonnay barrique. Aparent, seamănă la formă, doar că cel de Chardonnay este mai scurt cu 18 mm. Un „fleac”, dar care ne va permite să înţelegem de ce Pinot Noir e o „damă în rochie de atlas”, iar Cabernet Sauvignon – „un ţăran în cizme de piele”.
Am gustat 4 vinuri, de la stânga la dreapta: Sauvignon Blanc 2014 de la Fautor, Chardonnay Taroboste 2013 de la Chateau Vartely, Pinot Noir de la Crescendo şi Cabernet Sauvignon 2013 din partea casei.
Apropo, din partea casei sunt şi alte vinuri interesante la ofertă.
Îl cunosc pe Mihai de mult timp. Aseară, m-a impresionat plăcut: a evoluat foarte mult şi m-a făcut să înţeleg că un cunoscător de vinuri nu va fi niciodată autosuficient.
Programul WineFriendly este organizat de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, cu susţinerea partenerului strategic Proiectul de Competitivitate al USAID. Master class-uri vor avea loc până pe 5 martie, iar agenda evenimentelor o găsiţi pe WineofMoldova. Mulţi cunoscuţi mă sună în ultimul moment să le „organizez” un loc. Tuturor le răspund: rezervarea se face (din timp!) la restaurante. Nu le rataţi, sunt informative şi gustoase. Trăţi clipa!