21. Berliner Wein Trophy

În urmă cu câteva minute, s-a terminat cea de-a 21 ediție a Berliner Wein Trophy – unul dintre cele mai mari concursuri europene de vinuri sub patronajul OIV. Patru zile de degustări, jurați din 31 de țări, peste 5 000 de vinuri din toate colțurile lumii – cam așa arată pe scurt datele ecuației. Pe lung și cu poze – vedeți mai jos!

Concursul s-a desfășurat în cartierul istoric Am Borsigsturm: 2 hotele au fost rezervate exclusiv pentru acest eveniment.

Degustarea, conform regulilor OIV: în orb, cu sistemul de punctaj de 100 de puncte, pentru aspect visual, arome și gust.

Republica Moldova a avut doi „ambasadori” în concurs: subsemnatul și Ion Luca, vinificatorul de la Carpe Diem Wines.

Ion Luca este de mai mulți ani la rând teamleader, un level ridicat de expertiză.

În comisia mea am făcut front alături de experți din Germania, Italia și Portugalia. „Silver team” – ne-am autoîntitulat, pentru că am dat multe medalii de argint și, mai puține, de aur.

Tot ce cunoaștem la degustare e soiul din care e făcut vinul și anul recoltei. Aici, ne-am dat bine seama, că avem de a face cu vinuri italiene, chiar dacă un coleg a glumit că pare a fi și un soi America de Sud.

Este a patra oară când particip la Berliner Wein Trophy și pentru prima dată am avut așa ceva: un flight de 16 vinuri, dintre care 11 le-am recompensat cu medalii de aur și 5 – argint. Este o adevărată binecuvântare pentru jurați să deguste așa ceva bun; se întâmplă să fie invers – să ai parte doar de vinuri proaste. Evident, prima variantă este preferată de către degustatori.

Am mai scris nu odată, degustarea la un concurs înseamnă mai mult etică și aritmetică, decât hedonism. Nu înghițim niciunul din cele 50 de vinuri degustate pe zi. Și la sfârșitul unei zile de muncă ieși ca un burete stors din sală. După concurs însă – e un „must” – să bei o jumate de bere bună: așa se balanțează PH-ul în organism, se calmează recetporii gustativi, storși după atâta aciditate și astringență.

Participarea la un concurs de așa talie – pe lângă ocazia de a testa la un loc 50 de vinuri, de diferite soiuri, din diferite colțuri – e un prilej enorm de socializare cu oameni din aceeași castă.

Vă rog să mă credeți pe cuvânt: în patru zile cu zeci de vinuri pe zi, nu am văzut nici un om beat. Doar – bine dispuși.

La Berlin, se vorbește mult și româna. PhD Valeriu Cotea, din Iași, este observator din partea OIV la concurs. Vis-a-vis de dumnealui este un alt profesor: Andreas Emmanouil din Cipru, care vorbește româna.

Iar, seara ni se alătură și alți frați de peste Prut. Georg Binder, Diana Pavelescu și Florin.

În a doua zi poposim la o terasă pe lacul Tegel.

o companie plăcută…

… plimbări pe lac. Mister Chan Jun Park, directorul Asia Wine Trophy acostează primul.

Mai spre seară gustăm ceva deosebit: Sauvignon Blanc deja din roada anului 2017. Noua Zeelandă nu dezamăgește nici în acest an.

Pe lângă vinuri, ne mai alintăm papilele cu gustări bune.

Iar după multă mâncare, trebuie sport. Mergem la Herta Berlin – Liverpool, amical prilejuit de aniversarea de 125 de ani a clubului nemțesc. Englezii vin pe stadionul care a găzduit Olimpiada în ’36 cu un „cadou” bun: 3:0.

Și nu poți să zici că nu am jucat fotbal, chiar am jucat.

După o seara activă trebuie să mergem, totuși, la timp la culcare. Pentru că mâine avem iarăși examen (țineți minte?.. la etică și aritmetică – nu la băut). După Primitivo, mai am o revelație. În stânga imaginii avem un Pinot Noir (negru, cum zic românii), vinificat în alb și medaliat cu aur. Lângă el odihnește fenolii un Merlot de aur și, din păcate, un Cabernet mai puțin norocos.

Iar apoi o altă nevoie: rose din Tempranillo și… Sauvignon Blanc. Nu știu cum îi posibil să faci așa vin, dar l-am depunctat la culoare și arome. Colegii de comisie au fost cam pe aceeași undă. În schimb, Grenache-ul din dreapta a fost… haur.

Ca întotdeauna, Berliner Wein Trophy a fost o experiență de neuitat! Sper să repetăm lecțiile la următoarele ediții.

 

 

 

 

You may also like...

1 Response

  1. 1 septembrie 2017

    […] Vinurile au fost evaluate de jurați din 31 de țări. Cum a decurs competiția, puteți vedea aici. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *