Ce-i cu solul la Purcari?!

Nu este un secret că performanța în Purcari s-a datorat terroirului, dar și inovației. Ultimul proiect despre care am aflat întâmplător mi-a întărit convingerea.

Este vorba de un proiect, unic de acest fel demarat în Moldova, de cartografiere la înaltă rezoluție (tehnologia ARP) și valorificarea hărților, pentru a gestiona potențialul agronomic si oenologic la scară parcelară. Cu alte cuvinte, vorbim de o scanare exactă a solului pentru a înțelege ce și unde poate oferi mai bine.

blank

Proiectul este desfășurat de Purcari, în colaborare cu compania franceză Geocarta, lider în imagistica solului de înaltă rezoluție, precum și cu concursul Institutului de Pedologie, Agrochimie și Protecția Solului „Nicolae Dimo” și a Facultății de științe agricole, forestiere și de mediu din cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Este prima dată în ultimii 30 de ani când se face știința pământului la un asemenea nivel.

Proiectul este condus de Gheorghe Arpentin, director Cercetare și Inovare la Purcari, dar și Thomas Pitrat, responsabil de dezvoltarea strategică la Geocarta, Franța.

blank

„Se vor colecta date de pe 300 hectare în Purcari, în parteneriat, cu Geocarta. De la eșantionare, la colectarea mostrelor, la analiza de probe fizico-chimică, microbiologică și, respectiv, interpretarea datelor — totul se va face la cel mai avansat model de știință”, a precizat Gheorghe Arpentin pentru Fine Wine.

Vorbim de date extrem de complexe, hărți tematice care vor da informații despre: irigarea/ferti-irigarea, protecția fitosanitară, potențial calitativ al parcelei (segmentarea), itinerar agronomic/oenologic, randamentul parcelei, carftografierea riscurilor (îngheț, maladii), potențialul de sechestrare de CO2  a solului, etc.

De exemplu, așa arată datele de pe o mică suprafață de 3 hectare. Cu roșu este demarcat un sol sec, nisipos, în timp ce albastru sunt ilustrate solurile mai bine hidratate, argiloase. Măsurările geofizice se fac la 3 adâncimi diferite: 0 – 50 cm; 0 – 100 cm și 0 – 200 cm. În perspectivă, o hartă de acest fel, va ajuta viticultura să știe exact unde trebuie irigat, de exemplu, unde solul este mai bogat, unde trebuie fertilizare, unde mai bine va crește Pinot Noir sau Chardonnay, etc-etc.

blank

Asemenea date de pe 3 hectare urmează să fie scalate până la o suprafață de 300 hectare, în total.

blank

„Pământul este capitalul unic al unei podgorii. Pentru a-l folosi în cea mai bună și mai durabilă utilizare, este esențial să îl cunoașteți cu exactitate. Geocarta dezvoltă scanere care permit identificarea precisă a variațiilor tipului de sol pe suprafețe mari. Scanările solului, combinate cu observațiile de calibrare pe teren, oferă o vedere de înaltă definiție a fiecărei zone a proprietății. Pe baza acestor rezultate, Purcari va implementa strategii agronomice precise, să investească resurse financiare și naturale cât mai profitabil pentru companie și mai durabil, pentru mediu”, a subliniat Thomas Pitrat pentru Fine Wine.

Anterior, Purcari a demarat o amplă campanie „Păstrăm Rara Neagră VIE”, prin care își propune să conserveze și să dezvolte patrimoniul viticol al țării. Mai sunt și alte surprize care vor fi comunicate în timp, între timp cât să studiază pământul.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.