Iași: vin la cultură

În week-end am avut o scurtă călătorie la Iași, unde a fost organizată prima ediție a Festivalului „Vin la Cultură”. Evenimentul s-a desfășurat într-o locație deosebită: Palatul Culturii, restaurat recent.

blank

Peste 50 de crame din România și Republica Moldova au participat la evenimentul pus la cale de Organizația Sommelierilor din România, în frunte cu președintele OSR, Marian Timofti.

blank

Vinuri superbe, într-un decor deosebit.

blank

Am început degustarea cu o vinărie reprezentativă locului — Casa de vinuri Cotnari  — cu trei tipuri de „Colocviu”: la Praga, Viena și Veneția. Spre surprinderea mea, am aflat că la Cotnari cresc doar soiuri românești, atitudine de apreciat. Trei spumante: Frâncușă, Tămâioasă Românească (albe) și o Busuioacă de Bohotin vinificată în rose. Fiecare bun în felul său.

blank

La gama spumante, am mai încercat o premieră: Crama Hermeziu a scos primul spumant din arsenalul său: Thrubilo (Chardonnay brut, maturat). Buun!

blank

Rămânem la spumante și încercam o altă noutate marca Domeniile Panciu: Blanc de Noirs, brut, 100% Pinot Noir, maturat la sticlă 25 de luni, turnat într-o ediție limitată de 4600 sticle.

blank

Am mai gustat clasicul spumant Stirbey, dar și un producător nou pentru mine — Carassia, blanc de blancs și un rose din Transilvania. În general, am remarcat în România un trend în creștere pentru spumante (motiv de concurență pentru Cricova, destul de prezentă pe piața românească).

blank

Cât mai degustăm, tragem cu privirea în sălile Palatului Culturii. Frumos.

blank

Într-o aripă, dăm de moldoveni — oenologul Arcadie Foșnea, de la compania Chateau Vartely, ține un master class, de genul kings of kings: linia Taraboste.

blank

În altă sale are loc jurizarea pentru concursul celor mai bune vinuri.

blank

La etaj dăm din nou de moldoveni. Constantin Stratan cu vinurile Equinox.

blank

Ca de obicei, micii producători din Moldova fac impresii bune. Dan Prisăcaru, crama MinisTerrios.

blank

Alături, fac din ochi vinurile Carpe Diem.

blank

Pe lângă micii producători din Moldova, întâlnim și seniorii — Purcari, Cricova sau Chateau Vartely.

blank

Din cele câteva albe românești pe care am reușit să le degust, am reținut o Feteasca Albă 2016 deosebită de la crama Liliac, dar și un Viognier 2015 interesant de la Halewood Wines.

blank

Între albe și roșii — unul din cele mai bune rose-uri , C’est la vie, Busuioaca de Bohotin 2016 de la Crama Hermeziu.

blank

Am trecut la roșii, două linii demne de reținut: Bon Viveur și gama Serafim de la Licorna Wine House.

blank

Alte câteva vinuri care au impresionat: Feteasca Neagră Terra Romana de la Serve și Vinului Cavalerului Rezerva Contelui (cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot).

blank

Am încehiat degustarea tot cu un Cotnari – Feteasca Neagră 2015.

blank

A fost prima ediție a Festivalului „Vin la cultură” din Iași și sunt sigur că nu ultima.

blank

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.