Nou pe piaţă: Metafora 2015 de la Gogu Winery

Micul vinificator Ilie Gogu de la Căuşeni a surprins publicul, anul acesta de Ziua Vinului, cu o figură de stil: vinul Metafora 2015 marca Gogu Winery.

14522081_10154239109939681_742341545_o

Este vorba de un asamblaj din trei soiuri tehnice: Merlot, Cabernet Sauvignon şi Saperavi, culese manual de pe podgoriile din sud-estul ţării. Vin de calitate matur, roşu sec.

img_1139

Dincolo de eticheta nouă, se ascunde o nouă încercare a vinificatorului. Renumit până acum pentru Sauvignon Blanc-urile proaspete şi Pastorale de excepţie, Ilie şi-a testat puterile la cupaj şi la fineţea lucrului cu lemnul. Judecând după primele reacţii ale celor care au degustat vinul, se pare că Ilie Gogu a trecut testul cu brio. img_1141Vinul a fost maturat timp de 10 luni în butoi de stejar franţuzesc. Barriq-ul se simte pregnant, iese expresiv în arome, dar nuanţele de condimente şi vanilie, se integrează perfect cu aromele primare de fruct: cireşe negre, prune afumate. În gust, este şi o uşoară adiere de mentă, aidoma ciocolatei celea scumpe cu gust mentolat.

img_1149Vinul a fost turnat într-o ediţie limitată – doar 800 de sticle – dintre care 200 deja au plecat din stoc. „Nu reuşesc să mă mândresc mult cu el, numai zădăr lumea şi… nu-l mai am”, spune oarecum timid vinificatorul de la Căuşeni. Vinurile lui Ilie Gogu sunt renumite prin faptul că dispar repede de pe raft. De aceea, sfatul meu ar fi: luaţi sticla acum, dar uitaţi-o pe vreo jumătate de an undeva într-un loc bine dosit, după un timp odihnit în sticlă, veţi descoperi o „bombă” şi mai mare. Vinul costă 170-180 lei şi va fi disponibil în vinotecile Carpe Diem şi Embargo Wine.

img_1148

Este admirabil efortul lui Ilie Gogu care s-a transformat dintr-un producător de vin de casă, într-un autor de vinuri rafinate. Anul acesta, cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID, Gogu Winery s-a înarmat cu utilaje noi, aşa că, sunt sigur, povestea lui de succes abia începe.

IMG_0824

De altfel, galeria cu diplome ale lui Ilie Gogu s-a completat şi în acest an. Gogu Winery a câştigat un nou „Poloboc de Aur” (al câtulea la număr?!) în categoria celui mai bun vin roze. Succese în continuare!

You may also like...

1 Response

  1. 9 decembrie 2017

    […] la Castel Mimi (când l-am degustat fără etichetă și fără a-i cunoaște prețul); apoi — cu Metafora 2015 de la Gogu Winery, iar recent — cu Amplius, de la Cricova. Noul exemplar este din aceeași […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *