Până acum, am povestit pe blog cum se culege; cum se vinifică și cum se îmbuteliază vinul. Astăzi, încercăm să ne lămurim ce-i asta un cupaj. Luăm drept exemplu unul dintre cele mai complexe blenduri moldovenești — 5 Elemente, semnat de vinificatorul Constantin Stratan. Doamnelor și domnilor, vă invit să aflați cum a luat naștere noul hit 5 Elemente 2015, de la crama Equinox.
1. Cupaj sau asamblaj?
Există păreri diferite privind denumirea corectă a unui amestec de vin. În terminologia profesională franceză, cupaj înseamnă amestecul vinului cu apă, iar ceea ce numim noi cupaj se cheamă, de fapt, asamblaj. Pe de altă parte, DEX-ul românesc presupune anume noțiunea de „cupaj” pentru amestecul de vinuri, în timp ce „asamblaj”-ul se referă mai degrabă la „îmbinarea elementelor tehnice”. Personal, cred că nu trebuie să fim mai catolici decât Papa și să punem dop problemei: de vreme ce toată lumea îi zice așa, mai nou chiar și francezii, hai să-l botezăm și noi cupaj!
2. Ce și de ce se amestecă?
Potrivit legii, prin cupaj se înțelege amestecul vinurilor sau a musturilor de proveniență diferită, din soiuri diferite de viță de vie, din diferiți ani de recoltă sau diferite categorii de vin și must. Probabil, cel mai răspândit cupaj din lume este cel de Bordeaux — amestec de Cabernet Sauvignon, Merlot și Cabernet Franc. Se îmbină diferite soiuri pentru a lua cei mai bun de la fiecare. Cum ar fi să faci un bărbat frumos, deștept și puternic în același timp?! Cabernet-ul Sauvignon puternic, cu caracter, se rotunjește cu finețea lui Merlot, iar Franc le asigură un echilibru final. Se mai amestecă același soi, dar din ani diferiți: de exemplu, Pinot Noir 2011 cu Pinot Noir 2013 (n.a. – nu prea avem modele în acest sens în R.Moldova, dar curând vom vorbi despre unul). Se fac cupaje atât din soiuri albe, cât și roșii, iar în cazul celor roșii se lucrează mai ales cu vinurile maturate în butoi.
În Moldova se permite adăugarea a până la 15% din alt soi în vinul de bază, fără a fi necesar ca acest lucru să fie trecut drep cupaj pe etichetă. De exemplu, într-un Pinot Grigio poate fi adăugat ≤15% de Sauvignon Blanc, iar pe etichetă să fie indicat doar Pinot Grigio. E legal.
5 Elemente 2015, așa cum sugerează denumirea, este compus din 5 tipuri de vin: Carmenere (49%), Merlot (17%), Shiraz (15%), Rara Neagră (12%) și Malbec (7%). Strugurii au fost culeși în 2015 de pe plantațiile proprii ale Cramei Equinox, situate în Olănești, lângă Purcari, vinul fiind maturat în baricuri de stejar timp de cel puțin 30 de luni.
3. Instrumentele unui cupaj
Butoiul de stejar, paharul, eprubeta și pipeta Mohr. Enologul extrage cu tubul de sticlă vinuri de diferite soiuri, din diferite butoaie, pe care le amestecă în diferite proporții în eprubetă.
Mai departe, principalele instrumente în producerea unui cupaj de succes sunt mintea, nasul, gura și… soția. Constantin Stratan spune că de fiecare dată discută în familie rezultatele testelor, face schimb de opinii cu soția pe marginea experimentelor organoleptice, ca să aleagă împreună care din combinațiile de cupaj va fi îmbuteliată.
Respectiv, realizarea unui asamblaj nu este o muncă de o zi sau două. Toate combinațiile sunt trecute meticulos, chiar în vinărie, într-un Excel, unde este stocată informația despre roadă, soi, alcool, tipul de baric, procentul în cupaj, procentul de baric nou VS cel la a 2-a sau a 3-a folosire, etc-etc.
Pe lângă aspectul „romantic” al cupajării, un vinificator mai trebuie să țină cont de volumele de producere, de folosirea baricurilor, de anii păstrați în cramă, de vânzarea vinului, etc-etc — un aisberg întreg și necunoscut consumatorului ce poate lejer strâmba din nas când ceva nu-i place.
4. Aritmetica VS etica
Deseori cupajul reprezintă și portița spre un compromis, prin care un butoi mediocru se poate strecura între altele 9 cu vin foarte bun. De principialitatea enologului depinde și marja până la care se deschide această portiță. „Ce faci când vezi că într-un butoi vinul „s-a stricat”?
Constantin Stratan zâmbește și îmi arată cu degetul spre gaura de canalizare. Fac ochii cât cepele și, totodată, înțeleg de ce anume are succes crama Equinox cu vinurile sale.
5. Al șaselea element
După ce combinația ideală a fost aleasă, vinul este trecut din butoaiele de stejar în cele de inox și pregătit de îmbuteliere. Apoi, în sticlă ar fi bine să mai stea ceva timp să se „odihnească” și să scape de „stresul” de la îmbuteliere. Dincolo de aspectul romantic al vieții unui vin, gândiți-vă că este până la urmă o reacție chimică ce a stat închisă în butoi 30 de luni, ca apoi să treacă printr-un ușor contact cu oxigenul și, din nou, sub dop — deja în volum de 0.75 l.
Cel de-al șaselea element reprezintă indiscutabil pasiunea cu care se ocupă vinificatorul de acest proces. De la tăierea viței de vie până la vinul în pahar este o cale atât de lungă! Și doar oamenii care parcurg cu pasiune această cale, pot face vinuri atât de bune!
Vă invit să găsiți de astăzi în vânzare,
la Carpe Diem cu 295 lei (dar și în alte vinoteci la care încă nu știu prețul — n.a.) noul
5 Elemente 2015 Equinox — creația unuia dintre cei mai buni vinificatori din Republica Moldova.
Mai citiți și alte relatări despre:
Crisecco recently tasted like sweet Bucuria sugar fruit as in all cheap sparklers.Last year was pretty good!