DAC-ul din Moldova a ajuns în Europa
Vă invit astăzi să faceţi cunoştinţă cu o vinărie moldovenească nouă, dar bună: întruchiparea DAC-ului de altă dată. A trebuit să merg tocmai în Germania pentru a le cunoaşte vinurile.
Eu zic că e o realizare: vinăria a fost fondată în 2013, iar deja în acest an s-a expus la cel mai mare târg european de vinuri – Prowein. În lumea ştiinţifică se fac din nou valuri – unii zic că civilizaţia modernă europeană a pornit de la daci, romanii nu sunt de acord cu asta. Cât doi se bat, DAC-ul înaintează, cu pieptul deschis, spre Europa.
Şi nu se limitează doar la Europa: DAC Riesling 2014 a obţinut medalia de aur la Asia Wine Trophy.
Acest vin a fost remarcat la Prowein şi de maestrul Robert Joseph, unul din 50 cei mai influenţi oameni în lumea vinului. Expertul a selectat 10 vinuri din Moldova, iar pe prima poziţie la master class a fost DAC Riesling. „Sunt bucuros să-l demonstrez: este un exemplu de ceea ce Moldova poate face, din ce în ce mai bine. Proaspăt, fructat. Îmi place că acest Riesling e atipic, nu e ca în Germania sau Alsacia, are un caracter individual, nu este o „copie” a ceva”, a spus Robert Joseph. În vânzare, DAC Riesling apare la un preţ onest de circa 100 de lei.
În portofoliul vinăriei se mai remarcă un Merlot 2014 (rubin la culoare şi fructe de pădure în gust!), dar şi un blend deosebit – DAC Reserva 2013. Cupaj de Cabernet-Merlot-Saperavi, 13% alcool şi 150 de lei, pe care îi merită din plin.
Fiind o vinărie mică, DAC nu face vinuri cu tonele, iar partidele mici se duc rapid de pe raft. La Duesseldorf, au apărut clienţi din Germania, Olanda, Polonia. Între timp, vinăria îşi face şi o cramă la Chişinău.
Strugurii provin din zonele viti-vinicole Codru şi Ştefan Vodă, iar linia DAC are atât vinuri proaspete, cât şi maturate. Pentru toţi şi pentru toate gusturile.
În curând va apărea în vânzare o altă „bombă” de la DAC, ceva cu adevărar ceresc, dar despre asta alta dată.