Premieră în Moldova: cupaj de Feteasca Regală & Riesling

Ce poate fi mai individual decât Individo? Un Individo făcut în premieră în Moldova! Cupaj din Feteasca Regală şi Riesling, mariaj dintre un soi autohton şi unul de provenienţă germană. Doamnelor şi domnilor, herr connaisseure, faceţi cunoştinţă – noul Individo de la Chateau Vartely.

IMG_5276

Pentru obiectivitate, remarc: am mai întâlnit până acum Feteasca Regală în cupaj cu Chardonnay + Riesling, dar în acel caz era vorba de barrique. Aici avem parte nu de un trio, ci de un duet, foarte-foarte proaspăt, roada anului 2015. Aseară l-am găsit pentru prima dată pe raft, la Carpe Diem, preţ 105 lei. Pe loc – cumpărat, degustat, apreciat.

IMG_5259

Aşadar, este vorba de o îmbinare dintre un soi foarte parfumat (Feteasca Regala) şi altul, nu mai puţin aromat, dar cu mai multă aciditate şi prospeţime (Riesling). Facem o abatere lirică. Eu, ca să vă atrag odată-şi-odată înspre consumul de vinuri bune, mă chinui să fac fotografii (în opinia mea) „frumoase”. Păi uite, aseară, zic, dă să pun sticla între două flori: o să iasă „operă de artă” 🙂 Şi abia apoi mi-am dat seama că, fără voinţă, s-a primit o compoziţie oarecum simbolică pentru conţinutul sticlei – orhideea a vrut să spună despre parfumul regal din acest cupaj, iar bambusul – despre prospeţimea şi vigoarea Rieslingului.

IMG_5274

În pahar avem arome florale, ba chiar şi nuanţe de cireşe albe (de-acelea „cărnoase”), un pic de măr verde şi iarbă cosită. Fiecare adiere aduce arome noi, dar în general, parfumate. Surpriza vine însă la gust: după arome dulci, te aştepţi la dulceaţă şi în gust, când-colo: hopa! Aicidatate echilibrată şi prospeţime. 13.5% alcool, care nu se simt deloc dacă vinul e răcit cum trebuie. Un vin foarte bun pentru această primăvară-vară.

IMG_5291

Acesta este al doilea vin din roada 2015 din gama Individo, după Rose.

IMG_5294

Accentul pus pe soiuri indigine – acesta a fost laitmotivul experţilor din lumea vinului pe care l-am desprins din seminarele de la Prowein din Duesseldorf. Bucură faptul că Chateau Vartely intuieşte trendul şi este gata deja cu o mostră pentru noul sezon de primăvară-vară.

IMG_5278

În Moldova mai bântuie mitul că vinul cu cât mai vechi – cu atât mai bun. Cel puţin la albe şi rose-uri, nu-i aşa. Cu cât mai proaspăt – cu atât mai bine! Dacă nu mă credeţi, duceţi-vă în Europa şi verificaţi.

Şi, tot la această temă, mi-am amintit de cuvintele vinificatorului-şef Arcadie Foşnea de la Chateau Vartely: dacă vânzătorul a scos vinul în piaţă, înseamnă că el crede că amu-i momentul să se vândă cel mai bine, acum el are calitatea maximă de a fi băut. Eu în cuvintele lui Arcadie Foşnea am încredere.

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.