Un vin care încălzește sufletul: Port Mereni 2004 Carlevana Winery

Cum iarna și-a intrat în drepturi, propun să ne încălzim cu ceva deosebit, cu un roșu de desert. Rar fac sugestii de vinuri dulci și mai rar — de vinuri învechite, dar exemplarul de astăzi merită pe deplin. Dacă nu l-ați încercat până acum, recomand numaidecât să-l degustați: Port Mereni 2014 Carlevana Winery.

blank

Înainte de a-i da cep vinului, câteva cuvinte despre vinărie. Carlevana Winery este amplasată în regiunea vinicolă Codru, în satul Merenii Noi, la 25 de kilometri de Chișinău.

blank

Vinăria a fost fondată în anul 1959, ca parte a gigantului sovietic „Moldvinprom”, fiind cunoscută până nu demult sub denumirea Dionysos-Mereni. Mai nou, acționarii au decis să păstreze în continuare brandul Carlevana Winery pentru vinurile de aici. Întreprinderea urmează acum un plan de modernizare a producerii, inclusiv este în vizor deschiderea unui circuit turistic. E aproape de capitală și ai ce vedea.

blank

De altfel, schimbările spre bine se simt deja în noua gamă de vinuri Renaissance — o Feteasca Regală 2017, Pinot Noir 2016 sau un Rose 2017 fantastic din Cabernet Sauvignon, la un preț imbatabil de 50-60 de lei.

blank

Să revenim însă la artileria grea pe care am enunțat-o de la început. Vorbim de un Cabernet Sauvignon din roada anului 2004, produs după tehnologia vinurilor de Porto. Vinul a fost macerat un timp mai îndelungat pe boștină, are o exteractivitate profundă, iar fermentarea a fost oprită prematur, prin infuzie de distilat de struguri. A rezultat un vin puțin mai tare, 15% vol alcool (n.a. — care nu ne mai miră azi, dar care era totuși atipic acum 15 ani) și un conținut de zaharuri reziduale de 140 g/dm3.

blank

Vinul are 15 ani și e mai tânăr ca niciodată. În pahar avem nuanțe rubinii și cărămizii, iar buchetul uimește prin permanenta sa evoluție. Găsim fructe negre de pădure, ciocolată, miere de albine, prune afumate, etc-etc. Gustul surprinde prin tentă dulce, în același timp, cu o aciditate bine integrată. Este unul din puținele vinuri ce poate fi asociat cu ciocolata și reprezintă un vin ideal pentru încheierea mesei.

La o adică, așa cum spuneam în titlu, vă va încălzi sulfetul perfect după o zi stresantă. Dați-vă mai aproape de cămin și turnați-vă un pahar! Ei bine, cum nu avem toți cămin, o să joace vinul rolul focului încălzitor, garantez!

Îmbuteliat în ediție de 10 038 exemplare, poate fi găsit cu 305 lei la wine.md, magazinele Fourchette sau în rețeaua Alcomarket. Dacă vă gândiți să cumpărați mai multe sticle, recomand să mergeți la magazinul de firmă din Merenii Noi, acolo îl găsiți substanțial mai ieftin.

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.